L 116 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove.

(Skattereformen).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 36 af 29-01-1988
Efter 1. beh henvist til Skatte- og Afgiftsudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven, der er et led i skattereformen, har følgende hovedindhold:

Normalbidraget for underholdsbidrag til børn fritages for beskatning hos barnet. Det samme gælder det særlige bidrag, som den bidragspligtige yder i anledning af barnets dåb og konfirmation, for så vidt som disse bidrag ikke overstiger henholdsvis 1 og 3 gange det månedlige normalbidrag.

I konsekvens af at normalbidraget gøres skattefrit, skattefritages ligeledes de forskudsvise udbetalinger af børnebidrag, herunder dåbs- og konfirmationsbidrag, som udbetales efter børnetilskudsloven.

Der gives et særligt ligningsmæssigt fradrag for indkomståret 1987 på kr. 27.100 til gifte personer, der er bosiddende i udlandet og arbejder i Danmark (»grænsegængerfradrag«). Fradraget gives kun til personer, der er begrænset skattepligtige efter kildeskattelovens § 2, stk. 1, litra a. Det betyder, at kun vederlag til personer, der arbejder i tjenesteforhold - og ikke anden indkomst som f.eks. pensioner og lignende - berettiger til fradrag. Fradraget kan ikke overstige indkomsten efter kildeskattelovens § 2, stk. 1, litra a.

Godtgørelse for udgifter til kost og logi, der ydes plejeforældre i forbindelse med døgnpleje omfattet af bistandslovens §§ 65 og 66, skattefritages.

Skattefriheden gælder alene for lønmodtagere. Udøves døgnplejen som selvstændig erhvervsvirksomhed, skal godtgørelsen fortsat medregnes ved indkomstopgørelsen.

Skattefritagelsen gælder for den del af godtgørelsen, der ikke overstiger de satser vedrørende kost og logi, som fastsættes efter bistandslovens § 66, stk. 5.

Reglerne i ligningslovens § 9, stk. 5, om udbetaling af skattefri rejse- og befordringsgodtgørelser til lønmodtagere finder tilsvarende anvendelse på rejse- og befordringsgodtgørelse, der udbetales til medlemmer af eller medhjælpere for bestyrelser, udvalg, kommissioner, råd og lignende. Reglerne finder anvendelse på bestyrelsesmedlemmer m.fl., uanset om de pågældende modtager vederlag eller ej i forbindelse med udførelsen af hvervet.

Herudover indeholder loven en række redaktionelle ændringer.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 131 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD, FP, KRF og FK).
Partiernes ordførere
Jytte Hilden (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Thoft (SF), Jens Skrumsager Skau (V), Bernhard Baunsgaard (RV), Bente Juncker (CD), Mogens Glistrup (FP), Henrik Michael Berlau (FK) og Knud Glønborg (KrF)