B 13 Forslag til folketingsbeslutning om amtskommunale åbne rådgivninger og behandlingsinstitutioner for psykisk kriseramte.

Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Socialudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at tage følgende initiativer:

1. Bistandslovens kapitel 7 ændres således, at der tilvejebringes hjemmel for og forpligtelse til oprettelse og drift af amtskommunale åbne rådgivninger, der gennem opsøgende indsats og behandlingstilbud kan virke forebyggende over for udviklingen af psykisk krise hos mennesker. De åbne rådgivninger placeres under amtskommunernes social- og sundhedsforvaltninger og skal drives tværfagligt, hvorved den lægelige, psykologiske og sociale indsats stilles lige.

2. Bistandslovens kapitel 17 ændres således, at der tilvejebringes hjemmel for og forpligtelse til oprettelse og drift af behandlingsinstitutioner, der især skal kunne tilgodese psykisk kriseramtes behandlings- og omsorgsbehov. Behandlingsinstitutionerne placeres under amtskommunernes social- og sundhedsforvaltninger og skal drives tværfagligt i overensstemmelse med principperne nævnt under nr. 1. Endvidere skal brugerne have medbestemmelsesret.

3. Lov om dagpenge under sygdom eller fødsel ændres således, at der tilvejebringes hjemmel for, at personer, der er uarbejdsdygtige på grund af psykisk krise, og som er under behandling i en af de under nr. 1 nævnte rådgivninger eller på en af de under nr. 2 nævnte institutioner, kan opnå ret til dagpenge på grundlag af en erklæring fra rådgivningen/institutionen.«

Ifølge den skriftlige fremsættelse til beslutningsforslaget skulle dette udvirke en decentralisering af behandlingstilbudene for mennesker i psykisk krise og en opprioritering af tværfaglige social-psykologiske behandlingstilbud og forebyggende aktiviteter i nærmiljøet gennem oprettelse af amtskommunale åbne rådgivninger og behandlingsinstitutioner, eventuelt i samarbejde med kommunerne ved oprettelse af lokale helsecentre.

Videre fremgik det af fremsættelsen, at den forebyggende og opsøgende indsats skulle fungere som en åben og anonym rådgivning på gadeplan med tilbud om psykologbistand, socialrådgivning og aktivitetstilbud med socialt netværkssigte. I tilslutning hertil skulle der oprettes behandlingsinstitutioner.

Rådgivningerne og behandlingscentrene skulle modsvare 6-7000 psykiatriske sengepladser.

Socialudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Pernille Forchhammer (S), Karen Højte Jensen (KF), Carsten Andersen (SF), Henrik Toft (V), Kirsten Damgaard Lee (RV), Yvonne Herløv Andersen (CD), Jane Oksen (FP), Jørgen Tved (FK) og Kristian R. Kristensen (KrF)