L 6 Forslag til lov om ændring af lov om stempelafgift.

(Stempelafgift på kontokøb og leje af visse forbrugsgoder samt forhøjelse af stempelafgift på visse pantebreve m.v.).

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 699 af 17-10-1986
Beh sammen med L 5, L 8 og L 14.

Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Efter loven forhøjes stempelafgiften på pantebreve med pant i ejerboliger fra 1,5 til 4 pct. Undtaget er dog realkreditpantebreve og pantebreve udstedt i henhold til den samtidig vedtagne § 2 i lov om realkreditlignende lån og andelsboliglån m.v., sælgerpantebreve samt pantebreve, hvor det dokumenteres, at der er tale om lån til erhvervsvirksomhed. Ejerpantebreve med pant i ejerboliger skal i alle tilfælde stemples med 4 pct.

Stempelafgiften på pantebreve, der udstedes med pant i lystfartøjer, personbiler, motorcykler og campingvogne, forhøjes også til 4 pct.

Endvidere forhøjes stempelafgiften på kreditkøbskontrakter, hvor der ydes kredit på mere end 3 måneder, fra 0,1 pct. (for skibe fra 0,4 pct.) til 4 pct. Afgiftsforhøjelsen gælder dog kun de bestemte varige forbrugsgoder, der er opregnet i loven.

Herudover er der med loven pålagt en række dokumenter, der tidligere var stempelfri, en stempelafgift på 4 pct.

Langtidslejekontrakter, dvs. kontrakter indgået for mere end 3 måneder, skal stemples med 4 pct. af den samlede leje, hvis lejekontrakten angår de varige forbrugsgoder, hvor kreditkøb skal stemples med 4 pct.

Salg af rejser på kredit stemples med 4 pct., hvis der er aftalt en kredit på mere end 3 måneder fra rejsens påbegyndelse.

Aftaler om kontokøb stemples med 4 pct. af kontoaftalens maksimum, medmindre det af aftalen fremgår, at hvert enkelt køb skal være betalt inden for 3 måneder efter købet.

Undtaget er betalingskort såsom »Dankort«, »Diners Club«, »American Express« og lignende, fordi der normalt ikke er tale om kredit ud over 3 måneder.

Loven har virkning for dokumenter, hvis stempelpligt indtræder den 16. oktober 1 986, dvs. for dokumenter, der oprettes den 16. oktober 1986.

Loven er et led i regeringens initiativer til nedbringelse af gældsætningen og fremme af opsparingen (»kartoffelkuren«).

Der henvises i øvrigt til omtalen af L 5.

Lovforslaget vedtaget med 66 stemmer (KF, V, RV, CD og KRF) mod 62 (S, SF, FP og VS).
Partiernes ordførere
Mogens Lykketoft (S), Bernt Johan Collet (KF), Anders Fogh Rasmussen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Jørgen Lenger (SF), Jes Lunde (SF), Aase Olesen (RV), Hans Larsen-Ledet (RV), Bente Juncker (CD), Ove Jensen (FP), Flemming Kofod-Svendsen (KrF), Keld Albrechtsen (VS) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)