L 207 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove.

(Skattepligt).

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 309 af 25-05-1987
Beh sammen med L 208, L 202, L 203, L 204, L 205 og L 206.

Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Loven går ud på at præcisere de oprindelige intentioner med bestemmelsen i kildeskattelovens § 1, nr. 2, om ophør af fuld skattepligt ved fraflytning.

Når en person, der har haft bopæl i Danmark i mindst 4 år, opgiver bopælen her i landet, fastholdt den hidtil gældende regel personen under fuld dansk skattepligt i 4 år, medmindre personen godtgjorde, at han betalte indkomstskat til et andet land, Færøerne eller Grønland efter reglerne for derboende personer.

Efter loven er det en betingelse, at indkomstbeskatningsreglerne i det andet land, på Færøerne eller i Grønland ikke er åbenbart lempeligere end reglerne i Danmark. Lovforslaget indeholder nogle vejledende kriterier for bedømmelsen heraf. Formålet med udformningen er at tydeliggøre den oprindelige mening med kildeskattelovens § 1, nr. 2, nemlig at forhindre skatteydere i, blot ved at opgive deres bopæl her i landet, at unddrage sig en dansk skat. Efter praksis i de senere år er betingelserne for ophør af fuld skattepligt her til landet blevet svækket.

Loven går endvidere ud på at udvide den begrænsede skattepligt for fysiske personer og juridiske personer (selskaber m.v.).

Loven udvider således den begrænsede skattepligt for fysiske og juridiske personer til - når visse betingelser er opfyldt - at omfatte vederlag, der modtages fra en virksomhed her i landet som rådgiver, konsulent eller lignende medhjælp for virksomheden.

Efter de hidtil gældende regler var der begrænset skattepligt for fysiske og juridiske personer, der udøvede et erhverv med fast driftssted her i landet eller deltog i en erhvervsvirksomhed med fast driftssted her eller på anden måde var berettigede til andel i overskuddet i en sådan virksomhed.

Loven udvider denne begrænsede skattepligt til også at omfatte alle løbende ydelser.

Efter de hidtil gældende regler var der begrænset skattepligt for fysiske og juridiske personer, der oppebar udloddede udbytteindtægter.

Loven udvider denne begrænsede skattepligt til også at omfatte såkaldt »maskeret udbytte eller udlodning« og afståelsessummer ved salg af aktier m.v. til det selskab, der har udstedt aktierne, og ved afståelse af aktier m.v. til et holdingselskab.

Loven regulerer endvidere den begrænsede skattepligt for fysiske og juridiske personer til at omfatte royaltybetalinger til udlandet. Der åbnes mulighed for at etablere en generel indeholdelse af royaltyskat på op til 30 pct. af det udbetalte beløb. Den begrænsede skattepligt omfatter dog ikke betalinger af royalties for kunstneriske ydelser, »kunstner-royalties«, til modtagere i udlandet.

Loven udvider endelig den begrænsede skattepligt for fysiske personer til - når visse betingelser er opfyldt - at omfatte renteindtægter fra kilder her i landet.

I udvalgets betænkning stillede ministeren for støtter og afgifter en række ændringsforslag specielt vedrørende beskatning af royaltybetalinger, herunder at der ikke skal ske beskatning af »kunstnerroyalties«, der udbetales til modtagere i udlandet.

Loven er et led i aftalen af 19. juni 1985 mellem regeringspartierne (Det Konservative Folkeparti, Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti), Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre om en skattereform.

Ifølge denne aftale skal der gennemføres regler, der modvirker skatteflugt. Det skal ved disse regler tilstræbes, at indtægt, der optjenes her i landet, også beskattes her. Det skal indgå heri, at også urealiserede avancer og skattekredit på indtægt, der er optjent her, bliver beskattet i forbindelse med fraflytning. De ændrede regler skal tillige begrænse mulighederne for at undgå beskatning gennem udnyttelse af forskelle i de enkelte landes skatteregler.

Loven er således sammen med L 202-L 208 samt L 220 et led i regeringens samlede indsats imod skatteflugt.

Lovforslaget vedtaget med 114 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, KRF og VS) mod 3 (FP).
Partiernes ordførere
Mogens Lykketoft (S), Hagen Hagensen (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Jens Thoft (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Helge Dohrmann (FP) og Keld Albrechtsen (VS)