L 203 Forslag til lov om ændring af lov om skattemæssig opgørelse af varelagre m.v.

(Begrænsning af adgangen til nedskrivning på udenlandske varelagre m.v.).

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 304 af 25-05-1987
Beh sammen med L 207, L 208, L 202, L 204, L 205 og L 206.

Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Ved loven bestemmes, at der foretages en udvidelse af den hidtil gældende regel om begrænsning af visse nedskrivninger på varelagre i udlandet.

Den gældende begrænsning udvides til at omfatte enhver nedskrivning på varelagre i udlandet. Udvidelsen omfatter varelagre i lande, hvormed Danmark har indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst efter kreditprincippet, og varelagre i lande, hvor lempelse for en eventuel dobbeltbeskatning gives efter ligningslovens § 33. Udvidelsen omfatter også varelagre tilknyttet virksomhed på Færøerne og i Grønland. Begrundelsen er, at Færøerne og Grønland i skattemæssig henseende betragtes som udland.

Loven fastsætter dernæst, at der ikke skal kunne foretages varelagernedskrivninger på et varelager i det år, hvor en fuldt eller begrænset skattepligtig persons skattepligt her til landet ophører. Loven omfatter også personer, der er fuldt skattepligtige her til landet, men som i medfør af en dobbeltbeskatningsoverenskomst bliver skattemæssigt hjemmehørende i en fremmed stat, på Færøerne eller i Grønland. Forslaget betyder, at den skattekredit, der i tidligere år er blevet givet i form af varelagernedskrivning, for personer kommer til beskatning ved fraflytning.

På tilsvarende vis bestemmes, at varelagernedskrivning, der er foretaget på et udenlandsk selskabs varelager i det sidste år, hvor betingelserne for sambeskatning af et udenlandsk selskab og et dansk moderselskab er opfyldt, indtægtsføres i moderselskabets indkomst i det følgende år. Loven indebærer, at den skattekredit, der ved sambeskatningen af et dansk moderselskab og et udenlandsk datterselskab er givet i form af en varelagernedskrivning, ved sambeskatningens ophør kommer til beskatning i moderselskabet.

Der henvises i øvrigt til omtalen af lovforslag nr. L 207.

Lovforslaget vedtaget med 112 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, KRF og VS) mod 3 (FP).
Partiernes ordførere
Mogens Lykketoft (S), Hagen Hagensen (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Jens Thoft (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Helge Dohrmann (FP) og Keld Albrechtsen (VS)