L 16 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove.

(Skibsværftsaftalen).

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 767 af 12-11-1986
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Loven indeholder i hovedtræk følgende bestemmelser:

1. Forskudsafskrivning:

Efter loven kan der for indkomståret 1986 forskudsafskrives med indtil 20 pct. af byggesummen og for indkomstårene 1987 og 1988 med indtil 25 pct. Samtidig er den maksimale forskudsafskrivning forhøjet fra 30 pct. til 45 pct., når afskrivningen påbegyndes i 1986, og til 50 pct., når forskudsafskrivningen påbegyndes i 1987.

2. Etableringskonto- og investeringsfondsmidler.

Ved loven er der tilvejebragt adgang til, at etableringskonto- og investeringsfondsmidler, der er indskudt/henlagt senest i indskudsåret/ henlæggelsesåret 1985, kan anvendes til investering i skibsanparter.

Det er efter loven en betingelse for såvel at kunne foretage de forhøjede forskudsafskrivninger som at kunne anvende etableringskontoindskud og investeringsfondshenlæggelser, at kontrakt om bygning af skibet er indgået senest den 31. december 1987, at skibet ifølge den indgåede aftale skal leveres senest den 31. december 1990, og at industriministeren har godkendt, at reglerne kan anvendes på det skibsbygningsprojekt, der er indgået kontrakt om.

3. Ligningsloven, realrenteafgiftsloven og kursgevinstloven:

Ved loven fritages fuldt ud indekserede obligationer, der udstedes af Danmarks Skibskreditfond, for realrenteafgift og beskatning efter kursgevinstlovens mindsterenteregel, såfremt den pålydende rente er på mindst 2½ pct.

Herudover fritages det indekstillæg, som staten skal betale ud over en årlig inflation på henholdsvis 1½ pct. og 3 pct., for beskatning hos låntager (reder, eventuelt anpartshaver). Skatte- og afgiftsfritagelsen, herunder statens inflationsgaranti, gælder for obligationer, der udstedes til finansiering af skibsbygningskontrakter, der er indgået senest den 31. december 1988. Leveringen af skibet skal senest ske den 31. december 1990.

Lovens gennemførelse var et led i den aftale, der er indgået mellem regeringen, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre om foranstaltninger i forbindelse med krisesituationen inden for skibsværftsindustrien.

Lovforslaget vedtaget med 103 stemmer (S, KF, V, RV, CD, KRF og FP) mod 3 (VS); 17 (SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Ole Stavad (S), Carl Martin Christensen (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Aase Olesen (RV), Ove Jensen (FP) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)