B 52 Forslag til folketingsbeslutning om reform af Statens Uddannelsesstøtte.

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Folketingsbeslutningen havde følgende ordlyd: »Folketinget pålægger regeringen med henblik på vedtagelse i folketingsåret 1986-87 at fremsætte lovforslag til en langsigtet reform af Statens Uddannelsesstøtte efter følgende principper og samtidig igangsætte de nødvendige administrative foranstaltninger, således at reformen kan træde i kraft fra 1. august 1988.

1. Uddannelsesstøtten skal bestå af stipendier og lån med rentesikring formidlet af staten.

2. Til udeboende studerende indføres et særligt boligtillæg.

3. Den samlede uddannelsesstøtte (stipendier og lån) forøges, således at den modsvarer et sædvanligt studenterbudget. Studiestøttens låneandel begrænses, således at det er muligt at fuldføre uddannelsen uden opbygning af tyngende gældsbyrder.

4. Uddannelsesstøtten gøres uafhængig af forældreindkomsten for uddannelsessøgende på 19 år og derover.

5. Uddannelsesstøtten gives i en periode, der svarer til den normerede studietid. Det pålægges uddannelsesinstitutionerne gennem tilpasning af studieplaner og tilrettelæggelse af studier at sikre, at det er muligt for de studerende at gennemføre uddannelserne på den normerede studietid.

6. Adgangen til at opppebære fuld uddannelsesstøtte sideløbende med erhvervsindtægter begrænses til indtægtsmulighederne i ferie- og fritidsperioder.

7. Der etableres overgangsordninger, så ingen, der har påbegyndt studierne, stilles ringere end under det eksisterende støttesystem.

8. Adgangen til at optage statsgaranterede banklån afskaffes.

9. Der indføres et klippekortsystem, som kan smidiggøre anvendelsen af uddannelsesstøtten. Der henvises herom til forslag til lov om ændring af lov om Statens Uddannelsesstøtte. (Indførelse af ny støttestruktur, afskaffelse af statslån, øgede satser, slutstipendier og låneloft for statsgaranterede studielån) (L 133).

10. Der indføres en befordringsgodtgørelse efter de i det under nr. 9 omtalte lovforslag skitserede retningslinier.

11. Formuegrænsen for oppebærelse af fuld studiestøtte hæves til 100.000 kr.«

Beslutningsforslaget fik sin endelige udformning ved vedtagelsen af de af et flertal stillede ændringsforslag. Nogle af disse forslag, indførelse af et såkaldt klippekortsystem og befordringsgodtgørelse, var principper indeholdt i det af undervisningsministeren fremsatte lovforslag om ændring af lov om Statens Uddannelsesstøtte (L 133).

Beslutningsforslaget vedtaget med 66 stemmer (S, SF, RV og VS) mod 56 (KF, V, CD, KRF og FP).
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Connie Hedegaard (KF), Elsebeth Kock-Petersen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Jørgen Estrup (RV) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)