B 112 Forslag til folketingsbeslutning om afvikling af rentefradrag og lejeværdibeskatning m.v.

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget pålægger regeringen inden 1. april 1987 at fremsætte lovforslag om afvikling af afgift af renter af forbrugslån, rentefradrag og lejeværdibeskatning efter følgende retningslinjer:

1. Lov om afgift af renter af forbrugslån ophæves.

2. Løbende beskatning af »overskud på egen bolig« (lejeværdibeskatning) afvikles over højst tre år, således at den med virkning for skatteåret 1991 er helt væk.

3. Retten til fradrag af renter af privat gæld afskaffes øjeblikkeligt for alle nye lån. Dog kan renterne af erhvervsmæssig gæld fortsat fradrages, i det omfang der etableres en klar adskillelse mellem virksomhedens og dens ejers/ejeres økonomi. Lovforslaget skal gøre det muligt for selvstændige at etablere en sådan adskillelse. Retten til fradrag af renter af studielån afskaffes ikke, før der kan sikres de studerende rimelige levevilkår gennem stipendier og eventuelt rentefri statslån.

4. Fradrag af renter af eksisterende privat gæld aftrappes over 10 år efter følgende retningslinjer:

a. Som udgangspunkt anvendes seneste faktiske fradrag, dvs. den samlede fradragsberettigede renteudgift i 1987, idet lån optaget efter lovens ikrafttræden ikke kan medregnes.

b. Renter af erhvervsmæssig gæld udskilles, såfremt den i punkt 3 nævnte adskillelse mellem virksomhedens og personens egen økonomi kan foretages. Renter af studielån udskilles og kan fortsat fradrages fuldt ud.

c. Efter udskillelse af renter vedrørende virksomhed og studielån fremkommer et beregnet fradragsbeløb, som aftrappes over 10 år. Fradraget er personligt og bortfalder ikke, selv om personen f.eks. sælger privat bolig og køber en ny med deraf følgende ændring af lån. Personens maksimale fradrag nedsættes med 1/10 af 1987-fradraget hvert år. Dog kan en person kræve, at rentefradrag vedrørende boliglån udskilles og afvikles således, at den del af boligudgiften, der vedrører kapitalydelsen (dvs. renter plus afdrag minus skattebesparelse) ikke stiger hurtigere end lønningerne eller hurtigere, end tilfældet ville have været med de nugældende regler, under forudsætning af, at »lejeværdien« ændredes i takt med prisudviklingen, og at der ikke forekom belåning af værdistigninger.

5. Regeringen pålægges endvidere at fremsætte forslag til ændring af kvoterne for almennyttigt byggeri, ungdomsboligbyggeri m.v. for 1988 og fremover, således at der sikres et samlet, stabilt byggeri på 30.000 boliger om året.«

Skatte- og afgiftsudvalget afgav ikke betænkning over beslutningsforslaget.
Partiernes ordførere
Ole Stavad (S), Arne Lund (KF), Bente Mousten Nielsen Hansen (V), Jens Thoft (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Flemming Kofod-Svendsen (KrF), Hans Damgaard Nielsen (FP) og Keld Albrechtsen (VS)