L 93 Forslag til lov om nedsættelse af en kommission til bedømmelse af etiske, tekniske og juridiske spørgsmål i forbindelse med anvendelse af moderne medicinsk teknologi.

Samling: 1985-86
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til et udvalg på 17 medlemmer og stedfortrædere (udvalget angående et etisk råd m.v.), se side 49f.

Lovforslaget indeholdt bestemmelser om nedsættelse af en kommission til at bedømme etiske, tekniske og juridiske spørgsmål i forbindelse med anvendelse af moderne medicinsk teknologi.

Kommissionen skulle offentliggøre resultatet af sit arbejde i en betænkning, der skulle indeholde en bedømmelse af en række i lovforslaget angivne spørgsmål.

Ifølge lovforslaget skulle kommissionen nedsættes af folketinget og bestå af 17 medlemmer, der skulle beskikkes for en periode på 3 ½ år. De 8 af medlemmerne skulle have særlig sagkundskab inden for psykologi, biologi, almen lægepraksis, medicinsk forskning, biomedicinsk industri, sundhedspleje, socialpædagogik, filosofi, etik samt den almindelige borger og samfund-debat, og herunder skulle 1 medlem have særlig sagkundskab vedrørende de juridiske spørgsmål, der indgik i kommissionens arbejde. Til kommissionen skulle endvidere udpeges 8 personer med kendskab til og indsigt i adoptions-, ungdoms- og kvindeorganisationernes synspunkter. Endelig skulle folketinget udpege en formand, som nød respekt som samfundsdebattør med indsigt i filosofi, etik samt ny medicinsk og biomedicinsk teknologi.

Lovforslaget var en i hovedsagen uændret genfremsættelse af et i folketingsåret 1984-85 fremsat lovforslag (se Folketingsårbog 1984-85, side 286.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om oprettelse af et etisk råd og regulering af visse biomedicinske forsøg. (A. II. nr. 10).

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Helle Degn (S), Tove Lindbo Larsen (S), Karen Højte Jensen (KF), Bjørn Elmquist (V), Aase Olesen (RV), Birgith Mogensen (CD), Kristen Poulsgaard (FP), Jørgen Lenger (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)