L 72 Lov om ændring af toldloven.

(Sikkerhedsstillelse).

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 61 af 19-02-1986
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Loven indeholder nogle ændringer af toldloven som følge af et krav fra EF-Kommissionen om, at toldlovens bestemmelser om fritagelse for kravet om sikkerhedsstillelse ved henstand med betaling af told ophæves.

Det bestemmes i loven, at varemodtagere kan vælge mellem at stille sikkerhed ved deltagelse i toldvæsenets sikkerhedsstillelsesordning eller ved anden sikkerhed. Ministeren for skatter og afgifter bemyndiges til at fastsætte de nærmere regler for sikkerhedsstillelse, herunder størrelsen af det bidrag, der skal betales af varemodtagere, der deltager i toldvæsenets sikkerhedsstillelsesordning. Dette bidrag ventes at blive fastsat til ca. 1 promille af tolden af de indførte varer.

Stilles der ikke sikkerhed, fastsætter loven en frist på 5 hverdage for betaling af told. Overskrides denne frist, pålægges en afgift på 200 kr.

Varemodtagere, som ikke overholder 5 dages fristen, skal betale morarenter fra den første dag i den følgende måned, dvs. efter samme regler, som gælder for varemodtagere, der har opnået henstand.

Endelig gives der adgang til at beregne renter for for sen betaling af bidrag og afgift, ligesom toldvæsenet gives udpantningsret for disse beløb.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 96 stemmer (S, KF, V, CD, KrF og FP) mod 20 (SF, RV og VS).
Partiernes ordførere
Paul Lohmann (S), Arne Lund (KF), Gudrun Andreasen (V), Jens Thoft (SF), Aase Olesen (RV) og Kristen Poulsgaard (FP)