Efter 1. behandling henvist til udvalget for forretningsordenen.
Ved loven gennemførtes følgende ændringer i folketingsmedlemmernes vederlags- og pensionsforhold:
Vederlaget til folketingsmedlemmer forhøjedes fra ca. 204.000 kr. til ca. 274.000 kr.
Der gennemførtes en forhøjelse af omkostningstilægget med 5.000 kr. i hovedstadsområdet og 3.000 kr. i det øvrige land.
Der gennemførtes endvidere en forlængelse af minimumsperioden for eftervederlag fra 3 til 6 måneder.
Pensionsalderen ændredes fra 67 til 60 år, og pensionsberettigelsen indtræder efter 1 års medlemskab mod tidligere 8 år. Fuld pensionsret opnås efter 20 års medlemskab mod tidligere 25 år.
Lovforslaget blev fremsat og kom til 1. behandling sammen med forslag til folketingsbeslutning om økonomisk støtte til politiske partier m.v., jfr. nedenfor under B I. nr. 2. Forslagene var led i den i præsidiet gennem længere tid drøftede reform, om hvilken det i den fælles fremsættelsestale anføres:
»Formålet med præsidiets overvejelser har været at nå frem til et forslag, der kan styrke de vigtigste led i vort demokrati. Forslagene er udarbejdet under indtryk af den udvikling i samfundet, der har ført til, at stadig færre deltager i den grundlæggende politiske beslutningsproces (møder, foredrag, medlemskab af politiske partier m.v.), og til, at folketingsarbejdet er stærkt forøget.«
Ud over disse to forslag, der fremsattes i folketinget, indeholdt reformen en række ændringer i folketingets arbejdsgange, som ville blive gennemført administrativt. Overvejelserne om sådanne ændringer er kort omtalt i fremsættelsestalen og angik følgende:
- mulighederne for at gennemføre en mere langsigtet mødeplanlægning med en samling af stoffet, så den enkelte dagsorden bliver mere emneorienteret samt udsendelse af en »mødekalender« ved begyndelsen af folketingsåret med angivelse af mødedage
- udvalgsarbejdet, herunder et udvalgs mulighed for at inddrage andre udvalg under behandlingen af en sag
- afholdelse af høringer
- behandlingen af finansloven
- bemandingen af folketingets administration
- udbygningen af et integreret databaseret informationssystem og et registreringssystem vedrørende lovgivnings- og udvalgsarbejdet
- medlemssekretærordningen.
I udvalgsbetænkningen var af SF, tiltrådt af FP, stillet ændringsforslag om at fastholde grundvederlaget på det tidligere niveau. Disse ændringsforslag forkastedes ved 2. behandling.
Under 3. behandling fremkom indlæg fra finansudvalgets formand (Ivar Hansen (V)) og folketingets formand (Svend Jakobsen (S)) om præsidiets tanker med hensyn til den fremtidige behandling af finansloven, herunder de forskellige »ressortudvalgs« inddragelse heri.
Lovforslaget vedtoges med 115 stemmer (S, KF, V, RV, CD og KrF) mod 25 (SF, VS og FP).