L 158 Lov om ændring af lov om fritidsundervisning m.v.

(Begrænsning af statstilskud til interessegrupper for børn og unge).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 356 af 04-06-1986
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Loven går ud på at begrænse det statstilskud, der i henhold til fritidsundervisningsloven ydes til interessegrupper for børn og unge, til de grupper, der oprettes af foreninger og andre private initiativtagere.

I undervisningsministerens skriftlige fremsættelsestale hed det bl.a. om baggrunden for lovforslaget:

»Baggrunden for forslaget er nogle finansieringsomlægninger inden for bistandslovens område, hvorved bl.a. udgifterne på daginstitutionsområdet fra 1. januar 1987 overgår til finansiering af kommunerne.

For at sikre finansieringsmæssig neutralitet mellem foranstaltninger på daginstitutionsområdet og fritidsforanstaltninger blev der ved lov af 6. juni 1985 foretaget ændring af bestemmelserne om ungdomsklubber i fritidsundervisningslovens kapitel II, således at disse klubber overgår til kommunal finansiering fra 1. januar 1987.

Der var et lignende problem om finansieringsmæssig neutralitet med hensyn til interessegrupper for børn og unge, hvortil der efter de gældende regler ydes statstilskud med 2/3 af lønudgifterne. Dette problem blev forelagt kulturministerens udvalg vedrørende breddeidræt med henblik på en overvejelse af den fremtidige finansieringsform for disse grupper.

Udvalget har foreslået at imødegå mulighederne for at erstatte klubvirksomhed med interessegruppevirksomhed ved at begrænse adgangen til at oprette interessegrupper til foreninger og andre private organisatorer, men således at det direkte statstilskud bevares.

Lovforslaget følger intentionerne bag breddeidrætsudvalgets indstilling, men er formuleret således, at begrænsningen vedrører adgangen til statstilskud og ikke adgangen til at etablere interessegrupper, idet man ikke har villet hindre kommuner i som hidtil selv at kunne etablere interessegrupper med rent kommunal finansiering.«

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 74 stemmer (KF, V, RV, CD, KrF og FP) mod 62 (S, SF og VS).
Partiernes ordførere
Jytte Andersen (S), Karen Højte Jensen (KF), Helge Sander (V), Kaj Stillinger (SF) og Ole Vig Jensen (RV)