L 101 Lov om ændring af lov om valg til folketinget.

(Om folketingsmedlemmers orlov med vederlag).

Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 20 af 29-01-1986
Ved loven udvides adgangen til at bevare retten til vederlag og pensionsanciennitet til de tilfælde, hvor der bevilges orlov til 1) et ordinært mandligt medlem i forbindelse med hans barns fødsel og 2) et ordinært medlem i forbindelse med adoption.

Adgangen for et ordinært mandligt medlem til at bevare retten til vederlag og pensionsanciennitet ved orlov i forbindelse med hans barns fødsel er i lighed med reglerne i lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel (lovbekendtgørelse nr. 8 af 5. marts 1984, som ændret senest ved lov nr. 261 af 6. juni 1985) begrænset til 2 perioder på henholdsvis 14 dage regnet fra barnets modtagelse i hjemmet og 10 uger regnet fra udløbet af 14 uger efter barnets fødsel. For perioden på 10 uger er det dog en forudsætning for at kunne bevare retten til vederlag og pensionsanciennitet, at moderen har dagpengegivende indtægt, jfr. lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel, og at hun for samme periode giver afkald på dagpenge.

Også adgangen for et ordinært medlem til at bevare retten til vederlag og pensionsanciennitet ved orlov i forbindelse med adoption er udformet på grundlag af reglerne i lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel. Denne adgang er således begrænset til en periode på indtil 24 uger fra modtagelsen af barnet. Det er en forudsætning, at de adoptionsundersøgende myndigheder har bestemt, at pågældende skal være fraværende fra arbejdet i forbindelse med modtagelsen. Såfremt adoption søges sammen med en ægtefælle, er det endvidere en forudsætning, at ægtefællen har dagpengegivende indtægt, jfr. lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel, og at ægtefællen giver afkald på dagpenge for den periode, for hvilken der søges orlov.

For så vidt angår adgangen til at få orlov i de her nævnte tilfælde henvises til det samtidig gennemførte forslag til folketingsbeslutning om ændring af forretningsordenen (se under B I. nr. 1), som dette lovforslag behandledes sammen med under 1. behandling.

Lovforslaget, der gennemførtes uden udvalgsbehandling, vedtoges ved 3. behandling med 105 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, VS, KrF og Stenholdt (Grønl.) mod 4 (FP).
Partiernes ordførere
Svend Jakobsen (S) og Pia Kjærsgaard (FP)