Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.
Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:
»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag om ændring af ATP-loven, således at alle, der i henhold til gældende love »står til rådighed for arbejdsmarkedet«, tilskrives det beløb på deres ATP-opsparing, som var gældende normalbidrag fra såvel arbejdsgiveren som lønmodtageren selv umiddelbart før et arbejdsforholds ophør. Beløbet tilskrives fra ATPs formue.
Samtidig skal loven foreslås ændret således, at lønmodtagere, der går på efterløn fra det fyldte 60. år eller senere eller overgår til en eller anden form for varig pension, kan få udbetalt tillægspension fra ATP.«
Om baggrunden for forslaget oplystes bl.a. følgende i de ledsagende bemærkninger:
»Forslaget har til hensigt at sikre en stor gruppe mennesker, at de opnår bedre pensionsvilkår fra Arbejdsmarkedets Tillægspension, uanset om de i en kortere eller længere periode bliver ramt af arbejdsløshed eller må gå på bistandshjælp.
I langt de fleste tilfælde vil disse mennesker være »til rådighed for arbejdsmarkedet«, uden at der sker indbetalinger til ATP-fonden, og vil således blive ringere stillet, når pensionen udbetales, end dem, der har været så heldige at have haft lønarbejde hele livet.
Forslagsstillerne mener derfor, at denne urimelige dobbeltstraf, som disse mennesker påføres, må fjernes.
Samtidig mener vi, at det vil være rimeligt, at lønmodtagere, der går på efterløn eller overgår til en eller anden form for varig pension – og derfor ikke længere »står til rådighed for arbejdsmarkedet« – skal kunne få udbetalt pension fra ATP.
Det forudsættes, at ATP-fonden af sin formue finansierer nyordningen.«
Ved 2. (sidste) behandling blev forslaget forkastet, idet 63 (S, SF og VS) stemte for, medens 71 (KF, V, RV, CD, KrF og FP) stemte imod.