L 99 Lov om ændring af lov om gymnasieskoler og studenterkursus

(Kursus og prøve i teoretisk og praktisk pædagogik).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 289 af 06-06-1984
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Loven, der blev vedtaget uændret, giver undervisningsministeren hjemmel til at forbeholde pædagogikum for kandidater, der har fået ansættelse i gymnasieskolen.

Om baggrunden for fremsættelsen af lovforslaget fremgår af de ledsagende bemærkninger bl.a. følgende:

»Forslaget er en konsekvens af det stærkt reducerede behov for nye gymnasielærere som følge af det faldende elevtal og den meget skæve aldersfordeling blandt de allerede ansatte gymnasielærere. Af hensyn til den økonomiske planlægning søges hjemmelen allerede nu. For at skabe en overgangsordning for de færdige kandidater og for de studerende ved universiteter og universitetscentre, der afslutter deres uddannelse i den kommende og de nærmest følgende eksamensterminer, tænkes ordningen iværksat på følgende møde.

Hjemmelen foreslås anvendt for så vidt angår kandidater, der afslutter deres uddannelse senere end sommereksamen 1985. Kandidater, der afslutter deres uddannelse senest ved sommereksamen 1985, søges inden for de økonomiske rammer optaget på pædagogikum fordelt over årene 1984 og 1985 og de nærmest følgende år.«

I udvalgets betænkning over lovforslaget henstiller et flertal (KF, V, RV, CD og KrF), at undervisningsministeren fremskynder arbejdet med at få indbygget den pædagogiske uddannelse i selve universitetsstudiet mest muligt.

Lovforslaget vedtoges med 90 stemmer (KF, V, RV, CD, FP, KrF og FD) mod 79 (S, SF, VS og Bernhard Baunsgaard (RV)).
Partiernes ordførere
Jens Kristian Hansen (S), Eva Bente Møller (KF), Hanne Severinsen (V), Søren Riishøj (SF), Ole Vig Jensen (RV), Bente Juncker (CD), Pia Kjærsgaard (FP) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)