L 23 Lov om ændring af lov om lægemidler

(Kliniske afprøvninger af lægemidler m.v.).

Af: Indenrigsminister Britta Schall Holberg (V)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 157 af 11-04-1984
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Ved loven fjernes nogle administrative uhensigtsmæssigheder ved reglerne om anmeldelse af kliniske afprøvninger af lægemidler.

Endvidere er patientsikkerheden øget ved at præcisere sundhedsstyrelsens adgang til at udsætte eller forhindre kliniske forsøg, hvilket eksempelvis kan komme på tale, hvis forsøgene må formodes at ville medføre alvorlige bivirkninger for patienterne, eller hvis forsøgene ikke er tilrettelagt i overensstemmelse med anerkendte lægeetiske principper, samt ved at der ikke kan iværksættes afprøvninger, før sundhedsstyrelsen har haft mulighed for at registrere og kvittere for modtagelsen af anmeldelsen.

Endvidere er loven gjort mere overskuelig ved at samle alle regler om lægemiddeludlevering i tilfælde, hvor tilladelse fra sundhedsstyrelsen er påkrævet, i ét kapitel.

Endelig er bestemmelserne om reklamering for lægemidler over for læger og andre medicinalpersoner liberaliseret og tydeliggjort, således at der ved reklamering for kombinationspræparater alene skal gives tydelig oplysning om fællesnavne for samtlige virksomme bestanddele i lægemidlet.

Lovforslaget var en stort set uændret genfremsættelse af et i 1. samling fremsat forslag (se A.II. 1. samling, nr. 20).

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 128 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, FP og KrF) mod 4 (VS).
Partiernes ordførere
Hans Erenbjerg (S), Merete Aarup (KF), Bente Mousten Nielsen Hansen (V), Asbjørn Agerschou (SF), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV), Addi Andersen (CD), Ole Maisted (FP) og Jørgen Lenger (VS)