L 117 Lov om udligning af visse kommunale og amtskommunale udgifter til merværdiafgift og om det kommunale momsfond

Af: Indenrigsminister Britta Schall Holberg (V)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 212 af 16-05-1984
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Loven går ud på at neutralisere momsens økonomiske betydning for en kommunes valg mellem selv at fremstille varer og tjenesteydelser til eget brug og at købe dem på det private marked.

Loven sikrer konkurrencemæssig ligestilling ved, at kommuner og amtskommuner får udgifter til købsmoms på indkøbte varer og ydelser fra private refunderet fra en mellemkommunal udligningsordning, som kommuner og amtskommuner selv finansierer.

Refusionen fra udligningsordningen betyder, at kommunerne helt skal se bort fra udgifter til moms, når de køber hos private. Herved skabes konkurrenceneutralitet på alle kommunale områder. Dette betyder, at pålægsmomsen kan afskaffes - med betydelige besparelser for kommunerne til følge. Der skal i denne forbindelse henvises til lov om ændring af merværdiafgiftsloven. (Ophævelse af afgiftspålæg over for offentlige institutioner), se A.I. 2. samling, nr. 101.

Da ændringerne i merværdiafgiftsloven fjernede hjemmelen for statens tilskud til det kommunale momsfond, er der i nærværende lov indført en bestemmelse om at statens årlige tilskud fastsættes til 50 mill. kr. Dette tilskud er - efter ændringsforslag af ministeren - gjort pris- og lønreguleret.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 66 stemmer (KF, V, RV, CD, FP, KrF og FD) mod 51 (S, SF og VS).
Partiernes ordførere
Egon Jensen (S), Karen Højte Jensen (KF), Svend Heiselberg (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV), Peter Duetoft (CD), Ole Maisted (FP) og Jørgen Lenger (VS)