Efter 1. behandling henvist til kulturudvalget.
Loven indebærer, at en fortsat revisions frist til folketingsåret 1983-84 for bestemmelserne i ophavsretslovens § 17 om adgang til at foretage lyd- og billedoptagelser af radio- og fjernsynsudsendelser til brug i undervisningsvirksomhed ophæves.
Om baggrunden for lovforslaget er der bl.a. i den skriftlige fremsættelsestale anført følgende:
»I 1977 blev der gennemført en ændring af ophavsretslovens § 17 med sigte på at skabe en udvidet adgang til at foretage optagelser fra DRs udsendelser inden for undervisningsvirksomhed. Før 1977 var det kun tilladt at foretage lydoptagelser til midlertidigt brug i undervisningen. Ændringen i 1977 indebar, at det blev tilladt uden samtykke fra rettighedshaverne at optage og opbevare såvel radio- som fjernsynsudsendelser til undervisningsbrug inden for en vis frist (4 år fra første udsendelse) fastsat af kulturministeren efter forhandling med de implicerede parter. Efter fristens udløb slettes optagelserne, medmindre der opnås aftale om fortsat opbevaring. Under- visningsudsendelser kan efter den midlertidige ordning optages uden vederlag. For optagelse af andet end undervisningsudsendelser har rettighedshaverne krav på vederlag.
Under folketingsbehandlingen blev det skønnet hensigtsmæssigt, at folketinget ved. en revisionsfrist blev sikret mulighed for at bedømme virkningerne af den nye lovregulering, når ordningen - efter indgåelsen af de nødvendige aftaler, blandt andet om vederlag - havde virket nogle år. Revisionsfristen blev senere udskudt nogle gange som følge af, at der fortsat herskede usikkerhed om, hvorvidt § 17 ved de fornødne aftaler kunne bringes til at fungere efter sin hensigt.
Der er ikke nogen grund til at skjule, at det har holdt hårdt med at få de fornødne aftaler i stand, men heldigvis kan jeg nu oplyse, at det i december 1983 er lykkedes undervisningsministeriet og de kommunale organisationer at blive enige med rettighedshaverne (Copydan) om en vederlagsaftale, som skal gælde i perioden 1. august 1984-31. juli 1986.
Jeg mener herefter ikke, at det vil være rigtigt på nuværende tidspunkt at foreslå nogen ændring af § 17, da det ville forrykke det lovgivningsmæssige grundlag for den møjsommeligt opnåede aftalemæssige ordning. Jeg foreslår derfor, at revisionsfristen for § 17 nu ophæves, således at spørgsmålet om en eventuel ændring af bestemmelsen på et egnet senere tidspunkt tages op til vurdering i lyset af de erfaringer, som indvindes i de nærmeste år på området.«
Lovforslaget blev fremsat og behandlet sammen med forslag til lov om ændring af fotografiloven (se nærmere følgende sag), og kulturudvalget afgav en fælles betænkning over de to lovforslag. I betænkningen udtalte et flertal bestående af socialdemokratiet, socialistisk folkeparti og det radikale venstres medlemmer af udvalget følgende:
»Flertallet har under udvalgsarbejdet mærket sig, at der endnu ikke er truffet aftale med alle ophavsretshavere, og opfordrer ministeren til at fremskynde de resterende forhandlinger med henblik på en hurtig færdiggørelse. Flertallet udtrykker også bekymring over, at det af et svar fra ministeren til udvalget fremgår, at det er frivilligt for den enkelte skole at tilslutte sig § 17-aftalen, og vil ved en kommende revision af ophavsretsloven arbejde for at få ændret dette forhold, der kan medføre bevidst eller ubevidst omgåelse af ophavsmændenes rettigheder.«
Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 152 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, FP, VS og KrF) mod 1 (FD).