B 89 Forslag til folketingsbeslutning vedrørende produktion og eksport af krigsmateriel

Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Efter forslaget til folketingsbeslutning skulle regeringen opfordres til at fremsætte forslag til lov om revision af loven om kontrol med tilvirkning af krigsmateriel m.m efter en række nærmere angivne retningslinjer. Definitionen af krigsmateriel skulle således gøres tidssvarende, og der skulle gennemføres forbud mod eksport af krigsmateriel til andre end de nordiske lande og NATO-lande. Statens våbenkontrol skulle varetages af et tilsynsråd, og endelig skulle der indføres ret til at nægte at medvirke til tilvirkning af krigsmateriel m.v. uden fortabelse af rettigheder.

Da beslutningsforslaget var en genfremsættelse af et i folketingsåret 1982-83 fremsat forslag, kan i øvrigt henvises til omtalen heraf i Folketingsårbog 1982-83, side 370 f.

Ved 1. behandling syntes forslaget kun at få nogen støtte fra ordførerne fra SF og VS, der imidlertid ikke fandt forslaget vidtgående nok. Derimod kunne hverken justitsministeren eller de øvrige partiers ordførere støtte forslaget.

Retsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Jimmy Stahr (S), Per Stig Møller (KF), Peder Sønderby (V), Jens Thoft (SF), Niels Helveg Petersen (RV), John Arentoft (FP), Keld Albrechtsen (VS) og Ole Maisted (FD)