B 7 Folketingsbeslutning om skærpelse af sanktionspolitikken over for Sydafrika

Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til udenrigsudvalget.

Med det formål at skærpe den danske sanktionspolitik over for Sydafrika pålægger folketinget med vedtagelsen af folketingsbeslutningen regeringen at gennemføre følgende foranstaltninger:

a. For at sikre overholdelse af folketingets henstilling til selskaberne om gradvis at nedtrappe kulimporten fra Sydafrika skal regeringen af de selskaber, der importerer kul fra Sydafrika, mindst en gang årligt forlange en fyldestgørende oversigt over omfanget af kulimporten fra Sydafrika.

Desuden skal regeringen kræve en nøjagtig redegørelse af selskaberne for, hvilke foranstaltninger der i den forløbne periode er blevet udfoldet med henblik på overholdelse af folketingets henstilling.

Redegørelserne forelægges folketingets energipolitiske udvalg og udenrigsudvalg.

I det omfang de ønskede oplysninger ikke kan fremskaffes uden ændringer af lovgivningen, pålægges det regeringen at fremsætte forslag om de nødvendige lovændringer.

b. I overensstemmelse med de synspunkter, et flertal af FNs medlemslande, herunder Danmark, har givet udtryk for i FNs generalforsamling, skal regeringen over for olieselskaber og danske rederier fastslå, at det er i modstrid med dansk handels- og udenrigspolitik at foretage handel med olie og/eller transport af olie til Sydafrika.

Det pålægges regeringen senest i 1. halvår af 1985 at søge undersøgt omfanget af danske skibsrederes og olieselskabers olietransporter og salg af dansk olie til Sydafrika siden 1979 og frem til 1983.

Resultaterne af undersøgelserne forelægges regeringen samt folketingets energipolitiske udvalg og udenrigsudvalget.

Regeringen skal give sin klare støtte til internationale faglige initiativer, som er i overensstemmelse med FNs vedtagelser om sanktioner over for Sydafrika. Endvidere pålægges det regeringen i FNs sikkerhedsråd at fremme gennemførelsen af effektivt virkende sanktioner på olietransportområdet samt sikre virkeliggørelse af den af sikkerhedsrådet vedtagne våbenembargo over for Sydafrika.

c. På de kommende nordiske udenrigsministermøder og i de relevante hertil knyttede embedsmandsudvalg pålægges det regeringen aktivt at arbejde for en afstandtagen fra enhver nordisk medvirken ved IMF-långivning til Sydafrika. Det pålægges regeringen at tage sagen op på de førstkommende møder mellem de nordiske udenrigsministre og i de relevante embedsmandsudvalg.

d. Det pålægges regeringen - om nødvendigt ved lov - at standse enhver form for danske nyinvesteringer i Sydafrika. Det pålægges desuden regeringen i nordisk sammenhæng at rejse spørgsmålet om forbud mod salg af licenser til Sydafrika og arbejde aktivt for, at et sådant forbud kan vedtages.

Det fremsatte forslag til folketingsbeslutning var en uændret genfremsættelse af et i folketingsårets 1. samling fremsat forslag, hvorfor der med hensyn til forslagets oprindelige indhold og baggrund kan henvises til årbogens omtale heraf (se B.II. 1. samling nr. 51).

I den af udenrigsudvalget afgivne betænkning blev beslutningsforslaget af et flertal (S, SF og RV) indstillet til vedtagelse med et af flertallet stillet ændringsforslag, hvorefter beslutningsforslagets tekst ændredes svarende til det ovenfor gengivne indhold af den vedtagne folketingsbeslutning. Flertallet kunne oplyse, at VS, der ikke var repræsenteret ved medlemmer i udvalget, kunne tilslutte sig denne indstilling. Et mindretal (KF, V og KrF) indstillede beslutningsforslaget til forkastelse. Mindretallet bekræftede samtidig den danske afstandtagen fra apartheid, men mindretallet fandt ikke, at det ville være hensigtsmæssigt at foretage isolerede danske initiativer, der kun ville være til skade for dansk beskæftigelse, handel, produktion og skibsfart. Der henvises i øvrigt til betænkningen. CD og FP, der ikke var repræsenteret ved medlemmer i udvalget, havde over for mindretallet oplyst, at de kunne tilslutte sig mindretallets indstilling.

Efter at det stillede ændringsforslag var blevet vedtaget, blev forslaget til folketingsbeslutning vedtaget ved 2. (sidste) behandling med 85 stemmer (S, SF, RV og VS) mod 75 (KF, V, CD, FP, KrF og FD).
Partiernes ordførere
Christian Kelm-Hansen (S), Lasse Budtz (S), Viggo Fischer (KF), Peder Sønderby (V), Bjørn Elmquist (V), Inger Harms (SF), Søren Riishøj (SF), Erhard Jakobsen (CD), Ole Maisted (FP), John Arentoft (FP), Keld Albrechtsen (VS) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)