B 52 Forslag til folketingsbeslutning om arbejdsløses ret til at lave nærradio-, lokal-TV- og folkeradioudsendelser uden reduktion af deres dagpenge

Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Forslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer arbejdsministeren til at præcisere, at arbejdsløse har lov til at lave nærradio-, lokal-TV- og folkeradioudsendelser, uden at der sker fradrag i dagpengene, idet dette arbejde ikke kan betragtes som arbejde i arbejdsløshedsforsikringslovens forstand, men må betragtes som frivilligt fritidsarbejde, der ikke medfører reduktion af dagpengene.«

Om baggrunden for forslaget anførtes bl.a. følgende i de ledsagende bemærkninger:

»Arbejde, der er at betragte som arbejde i arbejdsløshedsforsikringslovens forstand, og som derfor lønnes med en »normal« løn eller burde aflønnes med en sådan, medfører fradrag i dagpengene. Filosofien bag dette er, at arbejdsløse ikke må medvirke til at begrænse udbuddet af arbejde ved at udføre opgaver, som ellers ville blive udbudt som egentligt lønnet arbejde.

Fritidsaktiviteter, hobbybetonede aktiviteter, ulønnet organisations- og foreningsarbejde og humanitært arbejde medfører ikke fradrag i dagpengene.

Det er således tilladt at være fritidsfisker, biavler med op til 10 bistader, at være idrætstræner i en mindre klub og at ekspedere i en af Kirkens Korshærs genbrugsbutikker, uden at der sker fradrag i den arbejdsløses dagpenge.

Spørgsmålet er så, hvorvidt arbejde med nærradio- og lokal-TV-forsøgene er at betragte som arbejde i arbejdsløshedsforsikringslovens forstand, og hvorvidt det ville kunne udbydes som egentligt lønarbejde.

Hele ideen og målsætningen med nærradio og lokal-TV-forsøgene er at give lytterne i et lokalområde, de ikke-professionelle og amatørerne, mulighed for at ytre sig på egne betingelser og selv styre samt tilrettelægge nogle udsendelser uafhængigt af Danmarks Radio. Hvis amatørerne ikke benytter sig af denne mulighed, bliver der simpelt hen ikke produceret udsendelser, så enkelt er det. Der ville ikke blive oprettet ét eneste nyt journalistjob eller blive ansat en professionel journalist i så tilfælde ... «

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget, men i en beretning blev det oplyst, at arbejdsministeren under udvalgsbehandlingen havde tilkendegivet, at forslagets formål kunne opfyldes ved en tilstrækkelig liberal administration af reglerne om lediges pligt til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Arbejdsministeren tilkendegav ligeledes, at hun agtede at følge administrationen på området med henblik på at sikre gennemført en ændring af praksis i overensstemmelse med ovenstående.
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Per Stig Møller (KF), Hanne Severinsen (V), Lilli Gyldenkilde (SF), Jørgen Estrup (RV), Helge Dohrmann (FP), Elisabeth Bruun Olesen (VS) og Jørgen Lenger (VS)