Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.
I folketingsbeslutningen opfordredes regeringen til at nedsætte en kommission til belysning af homoseksuelles situation i samfundet.
I det i folketingsbeslutningen beskrevne kommissorium for kommissionen hed det bl.a., at kommissionen skal »sammenstille og fremlægge tilgængelig videnskabelig dokumentation om homoseksualitet og homoseksuelles livsform samt foranstalte undersøgelser, der belyser homoseksuelles juridiske, sociale og kulturelle situation.
I forlængelse heraf skal kommissionen fremkomme med forslag til foranstaltninger, der sigter mod at fjerne eksisterende diskrimination inden for alle sektorer i samfundet, og som i øvrigt forbedrer de homoseksuelles situation, herunder forslag til bestemmelser for faste samlivsforhold.«
Det fremgik endvidere af folketingsbeslutningen, at kommissionen »skal sammensættes af repræsentanter fra relevante ministerier, 2 repræsentanter fra Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske samt af enkeltpersoner, som har vist særlig interesse for homoseksuelles vilkår i samfundet. Herudover må det anses for hensigtsmæssigt, at kommissionen får adgang til at rådføre sig med sagkyndige fra f.eks. ministerier og arbejdsmarkedets parter samt i nødvendigt omfang indhente forskningsmæssig bistand.«
I bemærkningerne til det fremsatte forslag til folketingsbeslutning henviste forslagsstillerne bl.a. til, at der i Sverige allerede i 1977 var blevet nedsat en kommission til belysning af homoseksuelles situation i samfundet.
Beslutningsforslaget blev ved 1. behandling behandlet sammen med forslag til folketingsbeslutning om partnerskab for homoseksuelle (af Bernhard Baunsgaard (RV) m.fl.) (se B.11.2. samling, nr. 58).
I den af retsudvalget afgivne betænkning over forslaget blev dette indstillet til vedtagelse uændret af et flertal (S, SF og RV), der samtidig udtalte:
»Flertallet ønsker under indtryk af indlæg fra ordførerne ved 1. behandling af forslaget at understrege, at kommissionen skal arbejde hurtigt, og at de forskellige områder, der er påpeget i forslaget og dets bemærkninger, skal belyses tilfredsstillende. Eventuelt kan kommissionen udsende delrapporter i løbet af sit arbejde. Med en sådan arbejdsform vil det også være muligt for folketinget på baggrund af disse delrapporter at gennemføre lovgivning på området, som der måtte vise sig at være behov for.«
Forslaget til folketingsbeslutning blev ved 2. (sidste) behandling vedtaget uændret med 84 stemmer (S, SF, RV, VS, FD og Arentoft (FP)) mod 4 (FP), mens 68 (KF, V, CD og KrF) hverken stemte for eller imod.