L 109 Lov om ændring af lov om statens tjenestemænd i Grønland.

Af: Minister for Grønland Tom Høyem ()
Samling: 1983-84 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 617 af 21-12-1983
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov for Grønland om stednavne, se A.I., 1. samling nr. 11.

Loven, der trådte i kraft den 1. april 1984, medførte dels, at den mulighed, der siden 1964 havde eksisteret for, at grønlændere under visse betingelser kunne undtages fra det såkaldte fødestedskriterium, ophævedes, dels at boligbidragsordningen blev ophævet for næsten alle tilkaldte danskere, der er beskæftiget hos offentlige arbejdsgivere i Grønland, og at de tilkaldte overgik til at betale husleje på lige fod med befolkningen i øvrigt.

Lovforslaget blev i den skriftlige fremsættelse begrundet dels med, at det på grund af den udvikling, der havde fundet sted i det grønlandske samfund siden 1964, ikke længere fandtes rimeligt, at personer, der er omfattet af fødestedskriteriet, kunne få ændret deres status ved en dispensation, dels med, at det gennem en årrække havde været et overordnet politisk mål, at tilkaldte danskere skulle betale husleje på samme vilkår som den hjemmehørende befolkning i Grønland.

Ved I. behandling deltog uden for ordførernes kreds også Preben Lange (Grønl.) og Hans Jørgen Jensen (S).

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 174 stemmer.
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Knud Andersen (V), Ebba Strange (SF), Grethe Kindberg Jørgensen (CD), Helge Dohrmann (FP), Janne Normann (RV), Inge Krogh (KrF) og Svend Erik Sørensen (KrF)