B 51 Forslag til folketingsbeslutning om en kommunal iværksætterpolitik

Samling: 1983-84 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Ifølge beslutningsforslaget opfordredes regeringen til at fremsætte forslag til lov om ændring af kommunalfuldmagten, så det bliver muligt for såvel amtskommuner som primærkommuner

1. at oprette lokale iværksættercentre og

2. at bidrage med op til 50 pct. af egenkapitalen i nystartede virksomheder.

Som begrundelse for beslutningsforslaget er der i de ledsagende bemærkninger bl.a. anført følgende:

»Der er et stort behov for at øge kommunernes muligheder for at skabe nye arbejdspladser. Især er der behov for at fjerne de nuværende begrænsninger i jobskabelsesloven, der vanskeliggør egentlig offentlig produktion, men derudover bør kommunerne gives en langt bredere vifte af erhvervspolitiske instrumenter at spille på. Som påvist i en redegørelse fra Amtskommunernes og Kommunernes Forskningsinstitut er der i de andre nordiske lande og i England langt større muligheder for kommuner og amtskommuner for at føre en aktiv erhvervspolitik.

Dette forslag skal give kommunerne bedre muligheder for at hjælpe nye iværksættere i gang. Erfaringsmæssigt er det inden for nyoprettede virksomheder og ikke inden for eksisterende, at de store beskæftigelsesudvidelser finder sted. Det er derfor et stort problem for de fremtidige beskæftigelsesmuligheder, at antallet af nyoprettede virksomheder er faldet stærkt i de senere år. Der er - ud over krisen - en række årsager hertil. Bl.a. har stagnation i huspriserne begrænset mulighederne for oprettelse af egen virksomhed, idet startkapitalen typisk skaffes ved belåning af friværdien i familiens ejerbolig. Der er derfor god grund til at skabe muligheder for at oprette egen virksomhed med en mindre startkapital ...«

Der henvises i øvrigt til de ledsagende bemærkninger, hvori beslutningsforslagets enkelte punkter også er nærmere uddybet.

Beslutningsforslaget nåede ikke at komme til 1. behandling før folketingsvalget i januar 1984, men et tilsvarende forslag blev fremsat i folketingsåret 1983-84, 2. samling, se under B. II., 2. samling, nr. 48.