L 38 Forslag til lov om ændring af ligningsloven

Samling: 1982-83
Status: 3. behandlet/Forkastet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Lovforslaget indeholdt bestemmelse om, at udgifter til gaver og udlandsrejser afholdt for andre end de til den erhvervsdrivende virksomhed knyttede medarbejdere ikke skulle kunne fradrages i den skattepligtige indkomst.

Ligeledes skulle privatpersoner ikke kunne fradrage udgifter til gaver i den skattepligtige indkomst.

Som begrundelse for lovforslaget anførtes bl.a. flg. i de ledsagende bemærkninger:

»Med udgangspunkt i den såkaldte »Ålborgskandale« er det blevet krystalklart, at erhvervslivets repræsentationsfradrag bør beskæres, fordi der i mangfoldige tilfælde fratrækkes afholdte udgifter, som på det nærmeste må siges at henhøre under privatforbrugsområdet.

Formålet med dette lovforslag er at gøre udgiften til gaver til en privat sag. Socialistisk folkeparti har ikke noget imod, at indehavere af virksomheder eller andre skatteydere er rundhåndede, det bør blot være den glade givers indkomstopgørelse uvedkommende.

I og med at udgiften til gaver, udlandsrejser o.lign. ikke længere kan fratrækkes, vil disse ydelser automatisk mindskes. Og tager man i betragtning, at en række af disse ydelser har en karakter, som kan forveksles med bestikkelse, har det også det formål at mindske folks forventninger om, at virksomhederne rundhåndet strør om sig med større eller mindre gaver, fordi »de kan jo bare trækkes fra«.«

Ved 3. behandling blev lovforslaget forkastet med 80 stemmer imod 74 (S, SF og Steenholdt (Grønl.)).
Partiernes ordførere
Karl Nielsen (S), Annelise Gotfredsen (KF), Anders Fogh Rasmussen (V), Alfred Andersen (SF), Mogens Glistrup (FP), Birte Nyby Krag-Sørensen (CD), Bernhard Baunsgaard (RV), Preben Wilhjelm (VS) og Arne Bjerregaard (KrF)