L 147 Lov om ændring af lov om sommerhuse og campering m.v.

Af: Miljøminister Christian Christensen (KrF)
Samling: 1982-83
Status: Stadfæstet
Lov nr. 207 af 25-05-1983
Efter 1. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Loven tilsigter dels at hindre fremtidig etablering af ulovlig helårsbeboelse i sommerhusområderne, dels på længere sigt at afvikle den eksisterende helårsbeboelse.

Efter loven skal det fortsat ikke være tilladt at bo hele året i sommerhusområderne, men der vil stadig være mulighed for i særlige tilfælde at opnå tilladelse hertil.

Af hensyn til de mennesker, der i dag bor ulovligt i deres sommerhuse, fastsætter loven en overgangsordning. Denne ordning indebærer, at disse mennesker vil kunne ansøge om dispensation til at blive boende. Det fremgår, at der ved behandlingen af disse ansøgninger åbnes mulighed for, at der i disse sager kan meddeles dispensationer. Datoen for lovforslagets fremsættelse fastsættes som skæringsdato for denne overgangsordning.

Som noget grundlæggende i loven henlægges administrationen af bestemmelserne i forslaget til kommunerne. Således henlægges afgørelser efter sommerhuslovens §§ 7, 7 a og 7 b og lovforslagets § 3 til kommunerne tillige med tilsynet med overholdelsen af bestemmelserne.

Kommunernes afgørelser efter § 7 bliver endelige. Afgørelser om helårsbeboelser skal kunne indbringes for miljøankenævnet, der er et uafhængigt, domstolslignende organ.

Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at baggrunden for lovforslagets fremsættelse var en henvendelse fra en række nordsjællandske kommuner om bedre mulighed for at hindre en tiltagende ulovlig bosætning i sommerhusområderne, som truer med at slå kommunernes planlægning i stykker, fordi kommunerne er forpligtet til at yde de ulovligt boende samme service som kommunens andre beboere.

Kommunerne finder situationen uholdbar og ønsker at få bedre mulighed for at håndhæve sommerhuslovens bestemmelser om helårsbeboelse.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 146 stemmer imod 1 (Waldorff (VS)), mens 4 (VS) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Sonja Mikkelsen (S), Finn Jørgensen (KF), Peder Sønderby (V), Erik Hove Sørensen (SF), Uffe Thorndahl (FP), Carl Hahn (CD), Tage Dræbye (RV) og Jens Kristian Steffensen (KrF)