L 139 Forslag til lov om ændring af lov om økonomisk bistand bistand til et finansieringsinstitut for dagspressen

Af: Statsminister Poul Schlüter (KF)
Samling: 1982-83
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Efter lovforslaget forhøjes statens årlige tilskud til Dagspressens Finansieringsinstitut med 3 mill. kr. fra 4 til 7 mill. kr.

Lovforslaget har delvis sin baggrund i mediekommissionens betænkning nr. 3 af 9. december 1982 - betænkning nr. 972/1983 - om de trykte mediers økonomi m.v., men i den skriftlige fremsættelse og i bemærkninger til lovforslaget er det anført, at det har været regeringens udgangspunkt, at statstilskuddet til Dagspressens Finansieringsinstitut allerede tidligere ville været blevet forhøjet, hvis det ikke var, fordi folketinget først ønskede spørgsmålet behandlet i mediekommissionen.

Erhvervsudvalget afgav den 1. juni beretning over lovforslaget, hvoraf fremgår:

»Udvalget erkender behovet for et videre opklaringsarbejde i sommerperioden og har registreret statsministerens positive vilje til at genfremsætte et lovforslag straks i næste samling med henblik på ikrafttræden 1. januar 1984.

Et flertal (udvalget med undtagelse af fremskridtspartiets medlem af udvalget) ønsker endvidere at bemærke følgende:

Ved 1. behandling af lovforslaget tilkendegav et flertal i folketinget, at der med udgangspunkt i mediekommissionens betænkning nr. 3 - betænkning nr. 972/1983 - måtte være muligheder for yderligere forbedringer for den trykte presse ud over, hvad der var lagt op til i det af regeringen fremsatte lovforslag.

Udvalgsarbejdet har bekræftet dette synspunkt, og udvalget beklager, at lovgivningen ikke har kunnet afsluttes i denne samling.

Udvalget finder, at det videre lovforberedende arbejde bør have udgangspunkt i det lovudkast, som statsministeren på foranledning af udvalget har ladet udarbejde som svar på nogle af udvalgets spørgsmål. Udvalget skal samtidig tilkendegive sin sympati for den fremgangsmåde, statsministeren har benyttet ved udarbejdelse af besvarelserne, en fremgangsmåde, hvorefter mediekommissionens formand, Dagspressens Finansieringsinstitut og Danske Dagblades Forening positivt har været inddraget i det forberedende arbejde.

Også ved en konkret udformning af distributionsstøtten bør denne fremgangsmåde følges.«
Partiernes ordførere
Arne Jensen (S), Henning Andersen (KF), Lennart Larsson (V), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Jørgen Kruse Rasmussen (CD), John Lawaetz (FP), Janne Normann (RV), Preben Wilhjelm (VS) og Inge Krogh (KrF)