Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om jobskabelse (se nærmest foregående sag).
Loven giver mulighed for op til 2 måneders undervisning i løbet af arbejdstilbudsperioden til fuld løn og med fortsat offentlig støtte.
Samtidig forhøjes denne støtte til 70 pct. af højeste dagpenge for A-kassemedlemmer over 25 år og til 80 pct. for medlemmer under 25 år.
Statens forpligtelse til at ansætte ledige efter arbejdstilbudsordningen fastholdes indtil videre, og der åbnes mulighed for at (amts)kommunerne også fremover kan placere ledige i den statslige sektor ud over det antal, som staten selv benytter.
Lovforslaget var en del af den såkaldte »marts-pakke«, jfr. herom under nærmest foregående sag.
Om baggrunden for lovforslaget oplyste arbejdsministeren følgende i den skriftlige fremsættelse:
»Forslaget er et led i regeringens indsats mod ungdomsarbejdsløsheden, men det indeholder også forslag, der generelt forbedrer arbejdstilbudsordningen. Samtidig har man søgt at reducere den belastning, som (amts)kommunerne er genstand for i forbindelse med ordningen.
Regeringen har overvejet at åbne mulighed for at give støtte til unge under 25 år i en periode på 12 måneder. Under indtryk af vanskelighederne med at placere de ledige, der skal have arbejdstilbud i den kommende tid, er regeringen imidlertid indstillet på at udskyde dette punkt, indtil ungdomsgarantien skal indføres.
På grund af den langvarige og betydelige arbejdsløshed skal der skaffes arbejde til mange arbejdstilbudsmodtagere de kommende år. Det er derfor nødvendigt, at alle implicerede viser den størst mulige fleksibilitet, og regeringen vil derfor opfordre alle implicerede, herunder de faglige organisationer, til at vise en åben holdning til de spørgsmål, der vil opstå i denne forbindelse.
Til sidst vil jeg gerne sige, at regeringen for tiden forhandler med kommuner og amtskommuner med henblik på at aflaste dem for det betydelige pres, som arbejdstilbudsordningen medfører. I disse forhandlinger indgår blandt andet støtte til særligt belastede kommuner, højere statslig forpligtelse og reduktion i fremrykningen af tidspunktet for afgivelse af arbejdstilbud til personer over 25 år. Disse forhandlinger kan medføre behov for at fremsætte ændringsforslag under behandlingen af dette lovforslag.«
Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 88 stemmer mod 21 (FP og VS), medens 62 (KF, V, CD og KrF) undlod at stemme.