Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.
Med loven, der trådte i kraft den I. juni 1982, foretages en række ændringer i de regler, der finder anvendelse ved det sociale udvalgs behandling af sager, hvor anbringelse uden for hjemmet af børn og unge kan komme på tale.
Der indføres således obligatorisk medvirken af en dommer og en psykologisk-pædagogisk konsulent i alle sager, hvor der skal tages stilling til foranstaltninger uden forældrenes samtykke. Dommeren leder forhandlingerne og skal være opmærksom på, om der er foretaget tilstrækkelige undersøgelser til, at afgørelse kan træffes. Endvidere skal han vejlede udvalget om lovens anvendelse og foretage en vurdering af de foreliggende oplysninger, ligesom den pædagogisk-psykologiske konsulent skal vejlede om, hvilken løsning der må antages at være den bedste for barnet.
Desuden indebærer lovændringen, at forældrene skal have tilbud om gratis advokatbistand.
I tilfælde, hvor det er nødvendigt at gribe øjeblikkeligt ind - f. eks. hvis der konstateres grov mishandling eller forældrene pludselig er ude af stand til at tage vare på barnet - kan formanden for det sociale udvalg på egen hånd træffe afgørelse om at anbringe barnet uden for hjemmet. Der indføres en 3-leddet behandling af sådanne sager, således at det sociale udvalg med deltagelse af dommer og pædagogisk-psykologisk konsulent inden 7 dage skal godkende, at formanden har haft grundlag for at gribe ind med en foreløbig afgørelse. Herefter er der en frist på 1 måned til at tilvejebringe et fornødent beslutningsgrundlag med henblik på den endelige afgørelse om barnets fremtid.
Ud over ovennævnte mere væsentlige ændringer foretaget yderligere en række mindre ændringer, der alle har til formål at styrke forældrenes retssikkerhed. Det kan herunder nævnes, at forældrene har krav på en skriftlig begrundelse for afgørelsen, samt at der stilles krav om obligatorisk genoptagelse af sagen efter 1 år.
Om sigtet med det fremsatte lovforslag, der var en genfremsættelse af et i folketingsårets 1. samling, fremsat lovforslag (se årbogens omtale herom under 1. samling, A.II. nr. 44) hedder det i den skriftlige fremsættelse bl. a.:
»Lovforslaget sigter på at styrke forældrenes og børnenes retssikkerhed gennem en skærpelse af de processuelle regler, som finder anvendelse ved det sociale udvalgs behandling af sager, hvor anbringelse uden for hjemmet af børn og unge kan komme på tale. Reglerne herom skal vurderes under hensyn til, at det i sig selv er en meget alvorlig handling at fjerne et barn fra hjemmet imod forældrenes vilje, og at det derfor er nødvendigt, at der i loven er fastsat en række retsgarantier for, at der træffes den rigtige afgørelse i forhold til forældrene og barnet.
Der er tale om en vanskelig balance mellem på den ene side hensynet til forældremyndighedens indehaver og på den anden side det afgørende hensyn til et barn, der akut eller mere vedvarende er i en velfærdstruende situation.«
Der blev under lovforslagets behandling stillet 4 ændringsforslag i den af udvalget afgivne betænkning over lovforslaget og 3 uden for denne, der alle blev forkastet ved 2. behandling. Om de i betænkningen indeholdte mindretalsudtalelser kan henvises til betænkningen.
Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 135 stemmer.