Lov nr. B. 2 af 10. marts 1982.
Efter 1. behandling henvist til finansudvalget.
Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.
Lovforslaget var ved fremsættelsen enslydende med det den 14. august 1981 fremsatte lovforslag (se Folketingsårbogen 1980-81, side 277) samt det den 6. oktober 1981 genfremsatte lovforslag (se 1. samling, A. II. nr. 9).
Finanslovforslaget indeholdt ved fremsættelsen samlede udgifter på 164,3 mia kr. og samlede indtægter på 124,4 mia kr., således at underskuddet udgjorde 39,9 mia kr.
Tallene for den vedtagne finanslov blev: udgifter ca. 167,1 mia kr., indtægter 119,5 mia kr., således at underskuddet på drifts-, anlægs- og udlånsbudgettet udgjorde ca. 47,6 mia kr.
Finanslovforslaget blev efter 1. behandling som nævnt henvist til finansudvalget. Den af udvalget afgivne betænkning indeholdt bl. a. følgende oplysninger:
»Udvalget har drøftet finanslovforslaget, som er enslydende med det den 14. august 1981 fremsatte lovforslag, der blev genfremsat den 6. oktober 1981. De i folketingsåret 1980-81 og i 1. samling af indeværende folketingsår nedsatte finansudvalg har foretaget en teknisk gennemgang af lovforslaget, jfr. den den 15. oktober 1981 afgivne finansudvalgsbetænkning, som indeholder ministrenes besvarelse af stillede spørgsmål og en liste over drøftede samrådsemner.
Finansudvalget har herefter ikke fundet det påkrævet at foretage en fornyet teknisk gennemgang af lovforslaget, men skal blot henvise til den i 1. samling afgivne betænkning med bilag.«
Betænkningen indeholdt endvidere følgende indstillinger:
»Herefter indstiller et flertal (udvalgets medlemmer med undtagelse af socialistisk folkepartis og venstresocialisternes medlemmer) finanslovforslaget for 1982 til vedtagelse ved 2. behandling, men fremhæver, at der med afgivelsen af nærværende betænkning ikke fra nogen side i udvalget er taget stilling til den endelige udformning af de enkelte paragraffer. Partiernes stilling til finanslovforslaget og de enkelte dele af dette vil som i tidligere år afhænge af det videre udvalgsarbejde, herunder de ændringsforslag, der stilles til lovforslaget ved dets 3. behandling.
Et mindretal (socialistisk folkepartis og venstresocialisternes medlemmer af udvalget) vil nærmere redegøre for sin stilling ved finanslovforslagets 3. behandling.«
Efter 2. behandlingen af finanslovforslaget henvistes dette på ny til finansudvalget, der afgav tillægsbetænkning med 592 ændringsforslag, hvoraf 495 blev stillet af ministre. Uden for tillægsbetænkningen var der stillet 1729 ændringsforslag af et mindretal (FP). I alt var der således til 3. behandlingen stillet 2321 ændringsforslag.
3. behandlingen af lovforslaget blev meget omfattende. Foruden de nævnte partiordførere havde følgende medlemmer ordet: Helle Degn (S), Grove (KF), Ellemann-Jensen (V), Johs. M. Olsen (V), Gert Petersen (SF), Arentoft (FP), Nør Christensen (CD), Arne Melchior (CD) og Niels Helveg Petersen (RV).
Af ministrene deltog foruden finansministeren også statsministeren og økonomiministeren i debatten.
Efter afstemningerne om ændringsforslagene blev det således ændrede finanslovforslag vedtaget med 151 stemmer imod 17 (FP og VS). Ingen undlod at stemme.