B 83 Forslag til folketingsbeslutning om kandidatudvælgelse i overensstemmelse med valglovens ordlyd efter folketingsvalget den 8. december 1981.

Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: 2. behandlet/Forkastet
Efter 1. behandling henvist til udvalget til valgs prøvelse.

Ifølge forslaget til folketingsbeslutning skulle folketinget i overensstemmelse med de retningslinjer, der er fastlagt i valglovens § 47, stk. 1, nr. 3, beslutte, at det mandat, der ved valget den 8. december 1981 tilfaldt socialistisk folkeparti i Søndre storkreds, skulle tilfalde listens nr. 2, Bjarne Jensen.

Om baggrunden for beslutningsforslaget kan følgende oplysninger gives:

Ved folketingsvalget den 8. december 1981 opstod spørgsmålet om, hvorledes der ved kandidatudvælgelsen skal forholdes med partistemmer afgivet i en opstillingskreds, hvor der ikke er opstillet nogen kandidat for partiet, i tilfælde af at det pågældende parti har anmeldt partiliste.

Spørgsmålet kom frem derved, at indenrigsministeriet i de officielle beregninger, der efter valget blev fremsendt til folketinget, havde fulgt den fremgangsmåde, at sådanne »Andre partistemmer« blev tillagt den som nr. 1 på partilisten anmeldte kandidat, forinden der foretoges stemmeoverføing fra den kandidat, der havde opnået færrest stemmer, en beregningsmåde der førte til, at K. Rahbæk Møller blev udpeget som valgt for socialistisk folkeparti i Søndre storkreds og af ministeriet fik tilstillet valgbrev.

Forinden havde ministeriet imidlertid i en foreløbig (intern) beregning anvendt en afvigende fremgangsmåde, der førte til, at en anden kandidat, Bjarne Jensen, ansås som valgt for socialistisk folkeparti i Søndre storkreds, hvilket ministeriet på forespørgsel (uofficielt) havde givet meddelelse om.

Dette førte til, at sagen blev taget op i det foreløbige udvalg, der den 21. december 1981 af folketinget blev nedsat til prøvelse af valgene.

Der kan herom henvises til C. IV. Valgs prøvelse, Folketingsårets 2. samling, hvorunder også den betænkning og indstilling, der den 22. december 1981 blev afgivet af det foreløbige udvalg til prøvelse af valgene (B. I. nr. 1) er omtalt.

Efter at det stående udvalg til valgs prøvelse var blevet valgt og havde konstituteret sig, blev sagen på foranledning af udvalgets formand (Tastesen) taget op i dette udvalg, og på baggrund af den behandling, der herefter fandt sted i udvalget om sagen, afgav det den 13. maj 1982 en beretning angående spørgsmål om indenrigsministerens beregninger vedrørende udvælgelse af socialistisk folkepartis valgte kandidat i Søndre storkreds ved folketingsvalget den 8. december 1981 (se tillæg B. sp. 859).

Som anført foran drejer spørgsmålet sig om de såkaldte »andre partistemmer«, der er omhandlet i valglovens §§ 39 og 46, uden at det dér er angivet, hvad der videre skal ske med disse stemmer, specielt i relation til kandidatudvælgelsen.

Som det fremgår af beretningen, har indenrigsministeren i sine besvarelser til udvalget givet udtryk for, »at spørgsmålet om kandidatudvælgelsen i den heromhandlede situation ikke er entydigt reguleret i den nugældende valglov.«

Det er imidlertid ministerens opfattelse, at det må lægges til grund, at »andre partistemmer« medregnes, når det såkaldte fordelingstal udfindes (efter valglovens § 47, stk. 1, nr. 1, hvor der tales om »samtlige for partiet afgivne stemmer«), og at der derfor må foretages en udfyldende fortolkning, hvorved disse »andre partistemmer«, uanset at de ikke nævnes i § 47, stk. 1, nr. 3, også medregnes og forlods tillægges partilistens nr. 1, forinden der foretages stemmeoverføring fra den kandidat, der (herefter) har opnået færrest stemmer.

Denne opfattelse støtter ministeren på valglovens historiske forudsætninger, på reale betragtninger og på den af ministeriet ved valgene i 1973, 1975 og 1977 fulgte praksis.

I beretningen gav et flertal (S, KF, V, FP, RV og KrF) udtryk for, at det kunne tilslutte sig den af indenrigsministeren anlagte fortolkning (hvorefter K. Rahbæk Møller måtte anses for at være valgt), en fortolkning, som flertallet i øvrigt fandt bedst stemmende med de hensyn, der ligger bag tanken med anvendelse af partilisteopstilling. Flertallet henstillede samtidig »til indenrigsministeren at fremsætte lovforslag, hvorved valgloven får en sådan affattelse, at der ikke fremtidig opstår fortolkningstvivl på dette område.« 2 mindretal, henholdsvis SF og CD, anså ikke sagen for tilstrækkeligt belyst, mens et tredje mindretal (VS) var af den opfattelse, at kandidatudvælgelsen for socialistisk folkeparti var i strid med valgloven, hvorfor man fremsatte nærværende beslutningsforslag.

Efter 1. behandling henvistes beslutningsforslaget til udvalget til valgs prøvelse, der afgav en betænkning, hvori flertallet henviste til sine udtalelser i den afgivne beretning, mens mindretallene uddybede deres opfattelse.

Ved 2. (sidste) behandling, hvor afstemningen blev foretaget ved navneopråb, blev beslutningsforslaget forkastet, idet 11 (VS, 2 fra SF, 3 fra FP og 1 fra CD) stemte for, mens 125 stemte imod. 17 (15 fra SF, 1 fra KF og 1 fra CD) stemte hverken for eller imod. 26 var fraværende.
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Ole Bernt Henriksen (KF), Knud Øllgaard (V), Ole Kalnæs (SF), Mogens Glistrup (FP), Bent Stubkjær Pedersen (CD), Aase Olesen (RV) og Preben Wilhjelm (VS)