Efter 1. behandling henvist til det energipolitiske udvalg.
Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:
»Folketinget tilslutter sig en udvidelse af naturgasnettet til bl. a. også at omfatte Midt- og Nordjylland med henblik på at sikre den økonomisk mest hensigtsmæssige afsætning af de gasmængder, der er omfattet af aftalerne af 9. marts mellem Dansk Olie & Naturgas A/S og de i Dansk Undergrunds Consortium deltagende selskaber.«
Om baggrunden for forslaget oplyste energiministeren følgende i den skriftlige fremsættelse:
»Siden folketingets vedtagelse af anlægslov for naturgasforsyning i 1979 er sket en række ændringer i forudsætningerne for projektet.
Den væsentligste af disse er, at befolkningens positive sparevilje har medført, at man nu med de kontraherede naturgasmængder på 2,5 mia m3 årligt har mulighed for at forsyne større dele af landet end oprindeligt antaget.
Forslaget indebærer, at naturgasprojektet også kan udstrækkes til med fordel at omfatte Midt- og Nordjylland. Der er fra det kommunale naturgasplanlægningsselskab for Midt- og Nordjylland udtrykt et klart ønske om at fremskynde en udbygning af gasnettet i denne del af landet. Resultaterne fra EP 81 viser, at en sådan udvidelse muliggør den samfundsøkonomisk bedste anvendelse af naturgassen.«
I bemærkningerne til forslaget er bl. a. anført følgende om behovet for og konsekvenserne af en udvidelse af naturgasnettet:
»I forbindelse med EP-81 blev der foretaget en belysning af virkningen af en udvidelse af projektet til også at omfatte Midt- og Nordjylland. Resultaterne herfra viser, at der gennem den foreslåede udvidelse af projektet er mulighed for at opnå en samfundsøkonomisk forrentning på 13-14 pct. p.a. Ved denne udvidelse sikres endvidere muligheden for, at den kontraherede mængde naturgas kan fortrænge den størst mulige mængde olie.
Den samfundsøkonomiske fordel ved naturgasprojektet er i afgørende grad afhængig af, hvilke brændsler naturgassen erstatter. Den bedste anvendelse af naturgassen opnås således gennem fortrængning af gasolie, der fortrinsvis anvendes til individuel rumopvarmning, også selv om dette kræver øgede investeringer. Fortrængning af tung brændselsolie, der i stort omfang anvendes i industrien og fjernvarmecentraler, bidrager i mindre grad til den positive samfundsøkonomi i naturgasprojektet. Såfremt naturgassen anvendes i kraftværker, hvor det alternative brændsel er kul, medfører dette et direkte samfundsøkonomisk tab, hvorfor overskudsgassen enten må eksporteres eller anvendes på anden måde. EP-81 beregningerne viser, at der er afgørende samfundsøkonomiske fordele forbundet med fortsat at sikre størst mulig afsætning af naturgas til rumopvarmningsmarkedet.
Opfyldelse af dette mål forudsætter en udvidelse af naturgasmarkedet såvel i Midt- og Nordjylland som i resten af landet afhængig af varmeplanlægningen og afsætningsmulighederne.
Det planlagte naturgaslager i Ll. Thorup forudsætter, at der etableres en transmissionsledning fra Egtved gennem Midt- og Nordjylland og frem til lageret. En sådan forbindelse indgår i det oprindelige projekt. Naturgasforsyning af Midt- og Nordjylland fra den planlagte transmissionsledning kan derfor gennemføres med relativt beskedne merinvesteringer.«
»I forbindelse med udarbejdelsen af EP-81 er det samlede investeringsomfang skønnet til mellem 9,2 mia kr. og 10,2 mia kr. (april 1981 prisniveau, excl. moms), eller mellem 10,4 mia kr. og 11,5 mia kr., når kapitaludlæg indregnes.
I forhold til det naturgasprojekt, der lå til grund for vedtagelsen af anlægslov for naturgasforsyning i 1979, er investeringerne forøget med 3,5-4,5 mia kr.
Af denne forskel udgør 1,5 mia kr. generel inflation (forskellen mellem 1978 og 1981 prisniveau). De store energibesparelser og de konsekvenser, dette medfører for udvidelse af naturgasnettet både i de 4 oprindelige regioner og i Midt- og Nordjylland, skønnes på det foreliggende grundlag at resultere i en investeringsforøgelse på 2,0-3,0 mia kr.
Forslaget har ikke statsfinansielle konsekvenser. Udgifterne til eventuelle udvidelser af transmissionsnettet ud over strækningen Egtved-Ll. Thorup påregnes lånefinansieret af D.O.N.G. A/S, og udgifterne til fordelingsnettet påregnes lånefinansieret af de regionale fordelingsselskaber i lighed med den finansiering, der er anvendt ved de allerede anlagte ledninger.
Gennem dette forslag sikres - under de delvis ændrede forudsætninger, som udviklingen har medført - at det danske samfund opnår den mest fleksible anvendelse af naturgassen, samtidig med at man bevarer de størst mulige økonomiske, miljømæssige og forsyningssikkerhedsmæssige fordele ved udnyttelsen af vore indenlandske energiressourcer.«
Ved 2. (sidste behandling) blev forslaget vedtaget med 91 stemmer mod 71 (KF, V, FP og CD).