B 6 Forslag til folketingsbeslutning om en samlet finansieringsordning for boligbyggeri m.v.

Samling: 1981-82 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag om en samlet finansieringsordning for boligbyggeri og byfornyelse efter følgende retningslinjer:

1. Der oprettes et offentligt finansieringsinstitut, Landsboligfonden, med den opgave at formidle og styre långivning til investering i boligsektoren, d.v.s. både til byggeri af ejerboliger og til almennyttigt byggeri samt til byfornyelse. Fonden styres af boligernes beboere.

2. Landsboligfonden dannes ved en sammenlægning af eksisterende realkreditinstitutter, Boligselskabernes Landsbyggefond og Grundejernes Investeringsfond, således at personale, bygninger, beholdninger og forpligtelser indgår som en del af Landsboligfonden.

3. Landsboligfondens formål er at yde lån til boliginvesteringer på vilkår, der sikrer en jævn fordeling af den reale ydelse på lånet over lånets løbetid og dermed en jævn udvikling i de reale boligudgifter. Dette gøres ved at yde lån - indekslån - med en ydelse, som reguleres op med reguleringspristallet, lønindekset, eller byggeindekset, afhængigt af hvad der er lavest. Samtidig reguleres ydelsen ned svarende til faldet i boligens værdi og afdragets størrelse ved at udforme indekslånene som serielån.

4. Rammer og vilkår for Landsboligfonden fastlægges og ændres ved lov. Således fastlægges lånegrænse for almennyttigt byggeri og for byggeri af ejerboliger samt grænser for de boligstørrelser og -priser, hvortil der kan ydes lån fra Landsboligfonden.

5. Landsboligfondens midler til udlån og til betaling af ydelser på lån, som fonden optager, hidrører fra:

- salg af obligationer på samme vilkår, som hidtil har været gældende for realkreditinstitutterne, dvs. annuitetsvilkår,

- optagelse af normale udlandslån, som kan være kortfristede eller langfristede afhængigt af behov og muligheder,

- provenuet fra en værdistigningsafgift på ejerboliger,

- indbetalte ydelser på lån, som Landsboligfonden tidligere har givet,

- indskud fra staten svarende til nuværende tilskud i form af rentesikring,

- et indskud fra staten svarende til det merprovenu, som indkommer i skat ved, at låntagere, der optager indekslån, får lavere rentefradrag i forhold til tilsvarende normale lån.«

På grund af udskrivning af valg til folketinget blev beslutningsforslaget ikke færdigbehandlet af udvalget.
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Svend Heiselberg (V), Agnete Laustsen (KF), Uffe Thorndahl (FP), Ole Kalnæs (SF), Tage Dræbye (RV), Keld Albrechtsen (VS), René Brusvang (CD) og Niels Mølgaard (DR)