Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:
»Finansministeren opfordres til at ændre § 8, stk. 6, i cirkulære af 21. november 1979 om samarbejde og samarbejdsudvalg i statens virksomheder og institutioner, således at personalets repræsentanter ikke alene udpeges af organisationerne blandt de i virksomheden/institutionen valgte tillidsrepræsentanter, men i stedet udpeges af og blandt samtlige ansatte uanset organisationstilhør og uanset, om de er organiserede eller ej.«
Om baggrunden for forslaget anførtes følgende i de ledsagende bemærkninger:
»Det er almindeligt accepteret, at der i hvert fald inden for staten ikke må eksistere eksklusivaftaler. Derfor bør der heller ikke ske nogen udelukkelse af ikke-organiserede, når det gælder medindflydelse gennem statens samarbejdsudvalg.
Sagen har bl. a. været rejst af nogle bibliotekarer på universitetsbibliotekerne i Århus og København, hvor der på flere afdelinger er et flertal af uorganiserede, for hvem gennemførelsen af samarbejdsudvalgscirkulæret (uddrag optrykt som bilag 1) har betydet, at de - skønt de udgør et flertal - er sat ud af samtlige interne udvalg og nævn. Personaleorganisationerne benytter nemlig cirkulæret til at holde de uorganiserede ude fra enhver form for indflydelse, bl.a. ved at gøre alle eksisterende organer til underudvalg under samarbejdsudvalget.
Tre bibliotekarer har rejst sagen over for finansministeren, idet de betragter den som en principsag. De føler, at de har meget gode grunde til ikke at ville være medlemmer af Bibliotekarforbundet, som fører en meget ensidigt venstreorienteret politisk linje. De er med god grund bestyrtede over, at staten straffer dem herfor ved at fratage dem elementære borgerlige rettigheder. Korrespondancen optrykkes som bilag til forslaget (bilag 2).
Forslagsstillerne går ud fra som en selvfølge, at en vedtagelse af forslaget må føre til, at de uorganiserede ligeledes får repræsentanter i de organer, der drøfter ledelsesstrukturen for institutionerne under rigsbibliotekarembedet, således som daværende kulturminister Niels Matthiasen på rigsbibliotekarens anbefaling oprindelig havde besluttet i april 1970, før protester fra organisationerne fik ham til at ændre beslutningen og sætte de ikke-organiserede ud i september 1979.
En vedtagelse af forslaget må endvidere føre til, at kirkeministeren må ændre sit nye cirkulære af 14. maj 1981 om en »tillidsmandsordning for præster«, hvorefter præsteforeningen skal godkende den tillidsmand, der vælges af præsterne i et provsti. Problemet kan i dette tilfælde løses ved, at Præsteforeningen fratages vetoretten - eller lettere: ved at cirkulæret ganske enkelt ophæves.«
Forslaget kom ikke til 1. behandling på grund af udskrivning af valg til folketinget.