L 85 Forslag til lov om ændring af lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel

(Begrænsning af de selvstændiges egenperiode til 3 uger og begrænsning af arbejdsgiverperiodens længde til 3 uger).

Samling: 1980-81
Status: 3. behandlet/Forkastet
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Sigtet med lovforslaget var dels at bevare den fra 1. januar 1978 etablerede ordning med en nedsættelse af arbejdsgiverperioden fra 5 til 3 uger, dels at reducere karensdagene for de selvstændiges dagpengesikring fra 35 karensdage (5 uger) til 21 karensdage (3 uger).

Lovforslaget indebar, at den ordning, man har haft i 3 år, hvor den økonomiske risiko for medarbejdernes sygdom kun var gældende i 3 uger, ikke blev udvidet til at skulle omfatte en risiko for økonomiske tab ved sygeperioder på op til 5 ugers varighed. En sådan udvidelse af specielt de mindre og mellemstore virksomheders økonomiske risiko for andres sygdom ville i den nuværende vanskelige situation føre til færre nyansættelser, personalereduktioner og dermed øget ledighed.

Lovforslagets bestemmelse om en reduktion af de selvstændiges karensdage havde til hensigt at mindske forskelsbehandlingen mellem lønmodtagerne, der overhovedet ingen karansdage har i dagpengesikringen, og de selvstændige, der har 35 karensdage, uanset at begge grupper betaler samme procentvise socialsikringsbidrag.

Til 3. behandling af lovforslaget blev der stillet ændringsforslag af Dyremose (KF), Karen Thurøe Hansen (KF), Agnete Laustsen (KF), Brixtofte (V) og Nathalie Lind (V).

Ifølge ændringsforslaget udgik forslaget om at sænke arbejdsgiverperioden fra 5 til 3 uger. Begrundelsen for ændringsforslaget var, at forslagstillerne fandt, at en forbedring af de selvstændiges egen sikring i sygdomstilfælde, der kunne gennemføres for 40 mill. kr. var mest påtrængende.

Endvidere blev der foreslået en udskydelse af det foreslåede ikrafttrædelsestidspunkt fra 1. januar 1981 til 1. januar 1983. Begrundelsen herfor var, at aftalen om finansloven 1982 mellem regeringen og det radikale venstre, centrum-demokraterne og kristeligt folkeparti på det tidspunkt ville være udløbet.

Ændringsforslagene blev ved 3. behandling nedstemt med 39 stemmer for og 83 stemmer imod, 12 undlod at stemme.

Lovforslaget blev forkastet ved 3. behandling med 49 stemmer for (V, KF og FP) og 80 imod.
Partiernes ordførere
Ole Thomsen (S), Nathalie Lind (V), Ole Pilgaard Andersen (FP), Agnete Laustsen (KF), Birthe Nielsen (SF), Lone Dybkjær (RV), Inge Krogh (KrF), Anne Grete Holmsgaard (VS) og Lis Starcke (DR)