L 42 Lov om ændring af lov om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring m. v.

(Regulering af arbejdsløshedsdagpenge og efterløn, feriedagpengeordning, forhøjelse af ventetiden for ret til dagpenge, smidiggørelse af arbejdsformidlingen, arbejdsgiverbetaling m. v.).

Af: Arbejdsminister Svend Auken (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 509 af 03-12-1980
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Ved loven bestemtes, at lønmodtagere skal have været medlem af en arbejdsløshedskasse i et år (mod tidligere ½ år), før de erhverver dagpengeret, og ligeledes at nyuddannede ikke kan få dagpengeret den første måned efter uddannelsens afslutning.

Der gennemførtes endvidere en ændring af formidlings- reglerne.

Der gennemførtes endvidere regler om, at der i fremtiden dels sker en dyrtidsregulering af maksimumsatsen i takt med reguleringen på arbejdsmarkedet, dels at der en gang om året (1. oktober) sker en automatisk justering af satsen for at sikre en parallel udvikling mellem maksimumsatsen og lønudviklingen på arbejdsmarkedet.

Med loven skete en ophævelse af § 85 a, der angik misbrug af dagpengereglerne i forbindelse med virksomhedslukninger i forbindelse med jul, påske m. v.

Endelig gennemførtes en ensartet feriedagpengeordning, som sikrer, at alle, der har en aktuel dagpengeret, kan få udbetalt dagpenge for manglende feriedage, for hvilke de ikke har optjent økonomisk dækning.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om helligdagsarbejdsløshedsunderstøttelse [af Glistrup (FP) m. fl.], se under A.II., nr. 19.

I udvalgsbetænkningen blev der af FP stillet ændringsforslag om, at staten alene skulle finansiere arbejdsformidlingen, at nyuddannede først efter 3 måneder skulle kunne få dagpenge, om at lade de foreslåede ændringer af feriepengeordningen udgå og om at lade lovens klagefrister udgå.

Af SF blev der stillet ændringsforslag om at forhøje maksimumsbeløbet til et tal svarende til gennemsnitslønnen for en faglært arbejder, om at forhøje dagpengene til 100 pct. af tidligere optjent Iøn, om at fastholde kravet om kun ½ års medlemskab af arbejdsløshedskasse som betingelse for dagpenge (sammen med VS), om at udelukke tab af dagpenge p.g.a. manglende børneinstitutionsplads eller frigørelsesattest, om at bibeholde helligdagsbestemmelsen, dog med en undtagelse for løsarbejdergrupper og om at afskaffe bemyndigelsen til at fastsætte lønvilkår for unge på beskæftigelsesarbejder.

Af VS blev der fremsat ændringsforslag om at give unge mulighed for at indtræde i fagforening og arbejdsløshedskasse direkte efter folkeskolen med ret til dagpenge fra samme dato, om ophævelse af maksimumsbeløbet og fastsættelse af en arbejdsløshedsunderstøttelse svarende til gennemsnittet for hele landet af lønnen inden for den arbejdsløses faggruppe incl. dyrtidstillæg og om ophævelse af 26-ugers reglen.

Af V og KF blev fremsat ændringsforslag om, at beregningsgrundlaget for dagpenge skulle reguleres én gang årlig samt om lovens ikrafttræden.

Udvalgsbetænkningen indeholder endelig en udtalelse fra arbejdsministeren om hjemsendte værnepligtige.

Ingen af de stillede ændringsforslag blev vedtaget ved 2. behandling.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 80 stemmer mod 16 (SF, VS og DR). 32 (V og KF) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Hans Jørgen Holm (V), Grethe Fenger Møller (KF), John Lawaetz (FP), Lilli Gyldenkilde (SF), Lone Dybkjær (RV), Christian Arnfast (CD), Poul H. Møller (KrF), Kurt Hansen (VS) og Ole Flygaard (DR)