L 216 Forslag til lov om jobskabelse.

Af: Arbejdsminister Svend Auken (S)
Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Efter forslag til lov om jobskabelse skal enhver kunne søge arbejdsmarkedsnævnene om statsstøtte til oprettelse af almindelige arbejdspladser, som ellers ikke ville blive oprettet. Arbejdsmarkedsnævnene skal i den forbindelse påse, om arbejdet er af samfundsmæssig værdi, og tage hensyn til de lokale erhvervs- og beskæftigelsesforhold, således at støtten ikke kommer til at virke konkurrenceforvridende i forhold til de eksisterende virksomheder. Nævnets afgørelse om tilsagn om støtte, der er administrativt endelig, gælder for 1 år og kan forlænges. Støtten skulle i 1982 være på 30 kr. i timen. Beløbet skulle reguleres hvert år pr. 1. januar. Nævnet skal i øvrigt godkende alle arbejder, der indebærer produktion og afsætning.

De personer, der ansættes, skal have været ledige og skal anvises af arbejdsformidlingen.

Jobskabelsesordningen skulle være statsfinansielt neutral, idet statsstøtten skulle opvejes af besparelser på arbejdsløshedsdagpengene. Der ville blive lagt loft over de kommunale bruttoudgifter til jobskabelse på 1,2 mia kr. i 1982.

Beskæftigelse i sådanne normale job, hvis oprettelse blev foreslået støttet, skulle i sig selv give en vis kompetence, men der skulle også kunne finde uddannelsesforanstaltninger sted i forbindelse med ordningen.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om arbejdstilbud til ledige (se under A.I., nr. 3), forslag til lov om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring (Landsarbejdsnævnets og arbejdsmarkedsnævnenes sammensætning, pristalsregulering af dagpenge og efterløn m.v.) (se under A.I., nr. 2) forslag til lov om uddannelses- og erhvervsvejledning (se under A.I., nr. 5) og forslag til folketingsbeslutning om de arbejdsløses rettigheder [af Kurt Hansen (VS)] (se under B.II. nr. 8).

Lovforslaget mødte under 1. behandling kun umiddelbar tilslutning fra ordføreren fra S, idet dog også ordførerne for SF, RV og KrF kunne tilslutte sig principperne bag lovforslaget. Der blev af de fleste ordførere givet udtryk for behov for en grundig udvalgsbehandling til nærmere undersøgelse af lovforslagets detaljer, og arbejdsmarkedsudvalget nåede ikke at tilendebringe udvalgsbehandlingen inden folketingsårets afslutning.
Partiernes ordførere
Hans Jørgen Jensen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Knud Enggaard (V), Steen Nymann (FP), Grethe Fenger Møller (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Tage Dræbye (RV), Arne Melchior (CD), Poul H. Møller (KrF), Carl Thio Tyroll (VS), Kurt Hansen (VS) og Ib Christensen (DR)