L 199 Forslag til lov om ændring af lov om beskyttelse af bier

Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Lovforslaget indeholder generelle regler om, at sprøjtninger over åben blomst med bekæmpelsesmidler, der er farlige for bier og andre bestøvende insekter, gøres strafbare, men at sådanne sprøjtninger dog undtagelsesvis under visse forudsætninger vil være tilladte.

Andre ændringer vedrørende binævn tilsigter at gøre klagemulighederne bedre for avlere, hvis bier er blevet giftramt, at sikre en mere kyndig, retfærdig og ensartet sagsbehandling og at forenkle sagsgangen.

De nærmere regler for de nyoprettede binævn fastsættes af landbrugsministeren.

Der foreslås tillige gennemført en særlig klassificering for giftighed over for bier og andre bestøvende insekter. Desuden er der forslag om, at skadelidte biavlere i alle tilfælde er sikret erstatning, og at frøavlere, der lider afgrødetab på grund af biforgiftning, også kan få tilkendt erstatning.

Der forudsættes indført regler om obligatorisk sprøjtebog samt en afgift på omsætningen af kemiske plantebeskyttelsesmidler.

Endelig antages det, at lovforslagets ændringer samt den uoverskuelige mængde af forskellige sprøjtegifte nødvendiggør, at der i en årrække bevilges et passende beløb til fremme af en oplysningsvirksomhed om bibeskyttende sprøjteadfærd.

Ved 1. behandling blev lovforslaget velvilligt modtaget af landbrugsministeren og samtlige ordførere, men alle henviste til, at landbrugsministeren i den nye folketingssamling vil fremkomme med et forslag om samme emne.

Landbrugs- og fiskeriudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Helmar Sørensen (S), Niels Anker Kofoed (V), Johannes Burgdorf (KF), Ib Bjørn Poulsen (SF), Janne Normann (RV), Arne Bjerregaard (KrF) og Niels Mølgaard (DR)