L 197 Lov om ændring af lov om vurdering af landets faste ejendomme og om ændring af ligningsloven.

(Kontantvurdering m.v.).

Af: Minister for skatter og afgifter Mogens Lykketoft (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 224 af 18-05-1981
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven indeholder 3 hovedpunkter. Det første er en omregning af vurderingerne til kontantværdi. Det andet er, at der i konsekvens heraf ved formueopgørelsen sker kursansættelse af gæld i de tilfælde, hvor den fordring, der modsvarer gælden, har en kursværdi, der afviger fra pålydendet. Reglerne om kursansættelse af gæld omfatter både gæld i fast ejendom og anden gæld. For det tredje sker der i årene mellem de almindelige vurderinger en regulering af vurderingerne, så de kommer i overensstemmelse med det aktuelle prisniveau.

Ved 1. behandlingen blev lovforslaget i sin helhed positivt modtaget af ordførerne for S, SF, RV, VS og DR (for ordføreren for VS var de fordelingspolitiske konsekvenser dog afgørende). Ordførerne for V, KF og FP kunne ikke støtte forslaget om kursansættelse af gæld, ordføreren for CD var betænkelig ved den automatiske årlige regulering, og ordføreren for KrF udtrykte forbehold over for forslaget, som det lå.

Udvalgets betænkning indeholdt ændringsforslag fra ministeren for skatter og afgifter bl.a. vedr. en ordning hvorefter realkreditinstitutterne informerer hver enkelt låntager om kursværdien af gælden ved årets udgang. Af et mindretal (V, KF og FP) var der endvidere stillet ændringsforslag om, at bestemmelserne om kursfastsættelse af gæld helt udgik.

I udvalgets tillægsbetænkning stillede CD ændringsforslag om bortfald af den automatiske årsregulering.

Ved 3. behandling stillede ministeren endelig ændringsforslag, som sikrede hjemmelen for klageadgang i forbindelse med vurderingsrådets afgørelser.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 92 stemmer mod 40 (FP pg KF), 23 (V og CD) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Egon Jensen (S), Ivar Hansen (V), Mogens Glistrup (FP), Hagen Hagensen (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Niels Bollmann (CD), Arne Bjerregaard (KrF), Preben Wilhjelm (VS) og Ole Flygaard (DR)