L 185 Lov om ændring af lov om realkreditinstitutter.

(Henstandsordning for vanskeligt stillede landmænd).

Af: Boligminister Erling Olsen (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 146 af 01-04-1981
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

I lov om realkreditinstitutter, således som denne blev ændret ved lov nr. 481 af 5. november 1980, blev der for de realkreditinstitutter, der yder lån i landbrugsejendomme, åbnet adgang til at yde henstand til økonomisk vanskeligt stillede landmænd, der opfylder betingelserne for at kunne opnå gældssaneringslån i henhold til lov om statsgaranti for lån og rentetilskud til visse landmænd. Den samlede ramme for disse lån, der normalt forudsættes at udgøre et beløb svarende til 2 halvårsterminsydelser til den enkelte landmand, blev begrænset til den andel af disse realkreditinstitutters generalreservefonde pr. 30. november 1979, der svarer til landbrugsudlånenes andel af de samlede udlån, i alt et beløb på godt 335 mill. kr.

Imidlertid har krisen i landbruget vist sig at være mere omfattende især i det jyske område end forudsat ved lovens udarbejdelse. Dette har medført, at Jyllands Kreditforening, der har den overvejende del af landbrugsudlånet i dette område, ikke har været i stand til at give vanskeligt stillede landmænd henstand med mere end 1 terminsydelse.

For at ændre denne utilsigtede forskelsbehandling af landmænd inddrages den andel, der kan henføres til landbruget, af tilvæksten i institutternes generalreservefonde, der er fremkommet siden 30. november 1979.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af et af boligministeren i betænkningen stillet ændringsforslag.

Ved 3. behandling blev lovforslaget enstemmigt vedtaget med 150 stemmer.
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Uffe Thorndahl (FP), Keld Andersen (KF), Ole Kalnæs (SF), Janne Normann (RV) og René Brusvang (CD)