Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.
Lovforslaget, der skulle have haft virkning fra og med skatteåret 1982, havde til hensigt at ophæve bestemmelsen i lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme, hvorefter grundskyldpromillen som hovedregel skal udgøre mindst 10 i en kommune, såfremt mindst én skatteyder, som kommunen er skattekommune for, ved den forud for skatteåret senest foretagne beregning af slutskat har opnået ret til nedsættelse af indkomstskatten til staten i medfør af § 3, stk. 4, 1. pkt., i loven om udskrivning af indkomst- og formueskat til staten.
Om baggrunden for lovforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger:
»Ophævelsen af den pågældende restriktive ejendomsskattebestemmelse tilsigter en styrkelse af primærkommunernes selvbestemmelsesret, hvad angår udskrivning af ejendomsskatter.
I 1981 vil bestemmelsen i givet fald blive aktuel for 7 kommuner. Selv om kun én af disse kommuner for tiden har en grundskyldpromille på under 10, mener forslagsstillerne, at bestemmelsen må ophæves af principielle grunde.
Det må frygtes, at udviklingen vil medføre, at bestemmelsen i fremtiden kan få praktisk betydning for et større antal kommuner og i disse især medføre skatteforhøjelser, der vil ramme produktionsjorden for landbrug og gartneri.
Af hensyn til konsekvenserne for de særligt vanskeligt stillede kommuner bør man overveje, om lovændringen giver anledning til yderligere forbedrede støtteordninger for disse kommuner.«
Ved 1. behandling blev lovforslaget afvist af såvel indenrigsministeren som ordførerne fra S, SF, RV og DR, mens ordførerne fra KF, FP, CD og KrF gav det en positiv modtagelse.
Kommunaludvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.