L 136 Lov om ændring af ligningsloven og om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene.

(Skattefri henlæggelse til vedligeholdelse af visse udlejningsejendomme).

Af: Minister for skatter og afgifter Mogens Lykketoft (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 207 af 13-05-1981
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Loven går ud på, at visse beløb, som bindes til vedligeholdelse m.v. ifølge boligreguleringsloven, skal fritages for beskatning i bindingsperioden.

Ifølge boligreguleringsloven, som ændret ved lov nr. 483 af 5. november 1980, gives der udlejere af privat ældre udlejningsbyggeri i den del af landet, der omfattes af lovens kapitel II-V, dvs. områder med huslejeregulering, adgang til at forhøje lejen mod, at lejeforhøjelsen afsættes til vedligeholdelse af ejendommen. Det er en betingelse for denne forhøjelse, at hele det beløb, der efter 1. januar 1981 skal afsættes til vedligeholdelse efter boligreguleringsloven, skal bindes på en konto for ejendommen i Grundejernes Investeringsfond.

Det bundne beløb kan frigives, når udlejere over for Grundejernes Investeringsfond dokumenterer, at der er afholdt vedligeholdelsesudgifter på ejendommen svarende til de beløb, der ønskes frigivet.

Loven om ændring af ligningsloven indeholder reglerne for den skattemæssige behandling af de beløb, der efter boligreguleringsloven skal bindes i Grundejernes Investeringsfond.

Efter de hidtil gældende skatteregler medregnedes beløb, som skulle afsættes på vedligeholdelseskontoen, på samme måde som den øvrige lejeindtægt og medregnedes derfor ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, når lejeindbetalingen fandt sted. Omvendt blev vedligeholdelsesudgifter, som udlejeren afholdt, fradraget ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

Efter loven skal den del af lejeindtægten, der hensættes til vedligeholdelse, og som indbetales på kontoen i Grundejernes Investeringsfond efter reglerne i boligreguleringsloven, kunne fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for det indkomstår, hvori indbetalingen finder sted. Udbetalte beløb medregnes omvendt ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for frigivelsesåret. Renter, der tilskrives kontoen i Grundejernes Investeringsfond, skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for det indkomstår, hvori den pågældende rente udbetales. Udlejerens fradrag for vedligeholdelsesudgifter skal som hidtil kunne ske for det indkomstår, hvori vedligeholdelsen har fundet sted.

Under udvalgsbehandlingen stillede ministeren for skatter og afgifter 3 ændringsforslag bl. a. om skattefrihed for visse tilskud, der er hjemlet i lov om sanering, således som denne er ændret ved lov nr. 482 af 5. november 1980. Det drejede sig om tilskud til erhvervelse af boligandel, godtgørelse af flytteudgifter og lignende og tilskud til dækning af stigning i boligudgiften som følge af ombygning, forbedring eller istandsættelse.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 124 stemmer mod 16 (FP).
Partiernes ordførere
Ole Stavad (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Mogens Glistrup (FP), Keld Andersen (KF), Ole Kalnæs (SF), Aase Olesen (RV) og Niels Bollmann (CD)