L 121 Forslag til lov om ændring af lov om den sociale ankestyrelse, bistandsloven m.v.

(Begrænsning af klageadgangen).

Af: Socialminister Ritt Bjerregaard (S)
Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Lovforslaget indebærer en forenkling af klagereglerne, således at afgørelser efter den sociale lovgivning som hovedregel kun skulle kunne indbringes for en ankeinstans. Afgørelser truffet af de sociale udvalg ville fortsat kunne indbringes for amtsankenævnene, mens nævnenes afgørelser ikke skulle kunne efterprøves af den sociale ankestyrelse. Der var dog den undtagelse, at principielle sager, i hvilke afgørelsen ville være retningsgivende for de kommunale sociale myndigheder, kunne efterprøves, idet ankestyrelsen kunne give tilladelse til, at amtsankenævnenes afgørelser af principielle sager blev indbragt for styrelsen. Afgørelsen af, om ankestyrelsen anså en sag for principiel, skulle træffes inden 14 dage efter sagens modtagelse.

Foruden at fastslå, at der som hovedregel kun skulle være én ankeinstans, indeholdt lovforslaget regler om begrænsninger af klageadgangen ved, at enkelte områder blev henlagt til de lokale myndigheders endelige afgørelse, dvs. helt uden mulighed for anke. Det drejede sig om afgørelser på områder, hvor de lokale myndigheder ville være de bedst egnede til at træffe afgørelse på grund af deres særlige kendskab til den enkeltes forhold.

Lovforslaget blev behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov om styrelse af sociale og visse sundhedsmæssige anliggender. (Nævnenes sammensætning og funktionsperiode m.v.) (se A.I. nr. 144).

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Henrik Toft (V), Agnete Laustsen (KF), Ole Pilgaard Andersen (FP), Birthe Nielsen (SF), Aase Olesen (RV), Birgith Mogensen (CD), Anne Grete Holmsgaard (VS) og Lis Starcke (DR)