B 68 Forslag til folketingsbeslutning om stop for favorisering af arbejdsgiverbørn ved optagelse på EFG-uddannelser

Af: Steen Folke (VS) og Carl Thio Tyroll (VS)
Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at sørge for,

1) at den gældende ordning på det grafiske hovederhvervsområde, hvorefter der er reserveret en særlig kvota, der bl. a. forbeholdes børn af arbejdsgivere i branchen, ophæves,

2) at lignende ordninger ikke som påtænkt indføres ved andre hovederhvervsområder under EFG-uddannelsen.«

Som begrundelse for forslaget anførtes bl. a. følgende i de ledsagende bemærkninger:

»Som bekendt afvises hvert år et stort antal unge, der søger om at blive optaget på en EFG-uddannelse. Ved det grafiske hovederhvervsområde eksisterer der en særlig ordning, hvorefter »indtil 10 pct. af uddannelsespladserne i basisuddannelsen inden for det grafiske område forbeholdes ansøgere fra områder i landet, hvor anvisning af et tilstrækkeligt antal andendelselever til praktikvirksomheder hidtil har været vanskeliggjort af en manglende udbygning af basisuddannelsen, og der kan ved afgørelsen tages hensyn til, om ansøgeren har en særlig tilknytning til de grafiske fag« (citat af undervisningsminister Dorte Bennedsen, svar på spørgsmål af Steen Folke, jfr. bilaget). Denne ordning praktiseres på den måde, at unge, hvis eneste fortjeneste er, at de er børn af arbejdsgivere inden for det grafiske område, i en række tilfælde er gået foran alle andre ved optagelse på EFG-uddannelsen.«

Uddannelsesudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Søren Nørgård-Sørensen (S), Knud Øllgaard (V), Karen Højte Jensen (KF), Steen Nymann (FP), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Ole Vig Jensen (RV), Arne Melchior (CD), Christian Christensen (KrF), Steen Folke (VS) og Alfred Hansen (DR)