B 62 Folketingsbeslutning om indførelse af latinprøve på 9. klassetrin i ungdomsskolen.

Samling: 1980-81
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer undervisningsministeren til at genindføre adgangen for elever på 9. klassetrin til at tage latinprøven i ungdomsskolen, således at de mange elever, der ikke vil i 10. klasse eller i gymnasiets sproglige og samfundsfaglige linier, igen får mulighed for at tage latin,
f. eks. som forberedelse til kortere eller længere uddannelse inden for sundhedssektoren eller som støtte for sprogindlæring.«

Som begrundelse for beslutningsforslaget anføres bl. a. følgende i bemærkningerne:

»Der er her i landet tradition for, at man ikke lægger hindringer i vejen for, at unge kan få tilfredsstillet deres videbegærlighed.

Denne gode tradition er helt unødvendigt blevet indskrænket med udsendelsen af undervisningsministeriets cirkulære af 31. marts 1980 om ændring af § 8 i cirkulæret af 7. juli 1976 om prøveforberedende undervisning i ungdomsskolen, der f. eks. betyder, at elever på 9. klassetrin nægtes adgang til at blive optaget på hold, som allerede er oprettet (og som normalt er så små, at der ingen ulemper er forbundet med at optage de pågældende). Endvidere bliver elever, der har skaffet sig latinkundskaber på anden vis, forment adgang til at blive eksamineret, blot med den begrundelse, at de befinder sig på 9. klassetrin.

Enkelt beskrevet er der altså tale om, at man fratager de unge en mulighed for undervisning og eksamination, der i hovedsagen ikke koster noget, og som ikke generer andre borgere.

I en tid, hvor man taler om tidligere modenhed hos de unge, og hvor man på mange måder individualiserer folkeskolens undervisning inden for den udelte skoles rammer, forekommer det urimeligt og formynderisk at berøve de unge denne valgmulighed.«

Ved 2. (sidste) behandling blev forslaget vedtaget med 77 stemmer mod 73 (S, SF og VS).
Partiernes ordførere
Helle Degn (S), Bertel Haarder (V), Karen Højte Jensen (KF), Børge Halvgaard (FP), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Ole Vig Jensen (RV), Christian Christensen (KrF) og Alfred Hansen (DR)