B 36 Forslag til folketingsbeslutning om gældssanering for nyuddannede

Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Forslaget havde følgende indhold:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag om en gældssanering for nyuddannede, der i studietiden har måttet optage statsgaranterede banklån, efter følgende retningslinjer:

1) Der indføres en statsligt administreret rentefri låneordning med udlån efter følgende princip:

Den nyuddannede kan rentefrit til gældsindfrielse låne 50 pct. af det gældsbeløb, der overstiger halvdelen af den nyuddannedes årsindtægt.

2) For at skaffe det nødvendige merprovenu til finansiering af gældssaneringen afskaffes pengeinstitutternes adgang til henlæggelse i investeringsfond.

3) Statslån, der er rentefrie i studietiden, genindføres og træder i stedet for statsgaranterede banklån med virkning allerede i indeværende uddannelsesår.«

Ved forslagets 1. behandling blev der udtrykt en positiv holdning, om end ikke specielt til forslaget, men til de meget alvorlige problemer, som de uddannelsessøgendes gæld repræsenterer.

Uddannelsesudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Jimmy Stahr (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Børge Halvgaard (FP), Eva Bente Møller (KF), Ebba Strange (SF), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Ole Vig Jensen (RV), Mimi Jakobsen (CD), Steen Folke (VS) og Alfred Hansen (DR)