B 30 Folketingsbeslutning om bevarelse af Sankt Lukas Stiftelsens og Diakonissestiftelsens hospitaler med deres nuværende struktur.

Samling: 1980-81
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Med denne folketingsbeslutning opfordres regeringen til under henvisning til sygehuslovens bestemmelser om indenrigsministerens beføjelser - herunder lovens §§ 11 og 12, hvorefter ministeren har ansvaret for godkendelsen af den overordnede sygehusplan for hovedstadsområdet - at tage de nødvendige initiativer for at sikre, at Sankt Lukas Stiftelsens og Diakonissestiftelsens hospitaler kan fortsætte som funktionsdygtige almene hospitaler med de bestående specialer.

Om baggrunden for beslutningsforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger bl. a.:

»Ifølge den foreløbige »grovskitse« for hovedstadsområdets sygehusvæsen, som regeringen godkendte i 1979, er det forudsat, at de to i forslaget nævnte privatdrevne hospitaler bevares og videreføres med deres nuværende funktioner efter en mindre justering af sengetallet. Som følge af den aktuelle debat synes grundlaget for hospitalernes videreførelse at være meget usikkert. Det har skabt bekymring i store befolkningsgrupper, blandt patienterne og ikke mindst blandt personalet. Det vil derfor have stor betydning, at der allerede nu skabes den nødvendige sikkerhed for, at regeringen og folketinget fortsat er indstillet på at sikre det nødvendige grundlag for deres eksistens.

De to hospitaler har mangeårige traditioner for gennem indlæggelsesaftaler med Københavns kommune og Københavns amtskommune at betjene hovedstadsområdets befolkning med sengepladser inden for de almenkirurgiske og almenmedicinske specialer.

Københavns kommunes planer om dels at ophøre med benyttelse af Sankt Lukas Stiftelsens hospital med virkning fra 1. januar 1981, dels at ændre indlæggelsesmønstret og patientsammensætningen i forhold til Diakonissestiftelsens hospital har bragt de to hospitalers fortsatte eksistens som almene hospitaler og som uddannelsessteder for læger, sygeplejersker m.fl. i alvorlig fare.«

Beslutningsforslaget gav såvel ved 1. som ved 2. (sidste) behandling anledning til længere debatter, hvorunder foruden de ovenfor nævnte ordførere også Albertsen (S), Nathalie Lind (V) og Erlendsson (FP) deltog.

Den af udvalget afgivne betænkning indeholder bl. a. en udtalelse fra et mindretal (S), hvori det motiveres, hvorfor mindretallet ikke kan stemme for forslaget.

Efter at et af Tyroll (VS) og Birthe Nielsen (SF) uden for betænkningen stillet ændringsforslag var blevet forkastet, blev beslutningsforslaget ved 2. (sidste) behandling vedtaget enstemmigt med 84 stemmer, mens 63 (S og RV) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Egon Jensen (S), Svend Erik Hovmand (V), Ole Pilgaard Andersen (FP), Uffe Thorndahl (FP), Hagen Hagensen (KF), Birthe Nielsen (SF), Tage Dræbye (RV), Arne Melchior (CD), Jens Kristian Steffensen (KrF), Carl Thio Tyroll (VS) og Ole Flygaard (DR)