B 23 Forslag til folketingsbeslutning om midlertidig fritagelse for kommunale og amtskommunale ejendomsskatter

Af: Keld Andersen (KF) , Hagen Hagensen (KF) , Flemming Jensen (KF) , Poul Schlüter (KF) og Ib Stetter (KF)
Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

I forslaget til folketingsbeslutning opfordredes regeringen til at gennemføre en lovgivning, der skulle sikre:

1. Fritagelse for betaling af kommunale og amtskommunale skatter i de første tre år, fra »ibrugtagningstilladelse« er givet, for nyopførte ejerboliger under 140 m2.

2. Fritagelse for betaling af kommunale og amtskommunale ejendomsskatter i tre år fra salgstidspunket for allerede opførte, men ikke af bygherren solgte parcelhuse.

Om baggrunden m. v. for beslutningsforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger:

»Forslagsstillerne forestiller sig lovgivningen udformet sådan, at en kommune kan vedtage, at den ikke giver den omtalte fritagelse for ejendomsskatter, således at forslaget alene kommer til at gælde i de kommuner, som beslutter sig for at lade loven træde i kraft i kommunen og derved frigøre sig fra grundarealer, der ligger ubenyttede hen.

ad I

Der findes i hele landet 70-75.000 udstykkede og ubebyggede grunde, hvoraf ca. 45.000 udbydes til salg af kommunerne. Fra flere kommuner er der allerede udtrykt stærk bekymring over en meget ringe interesse fra potentielle købere. Det provenutab, som kommunerne og amtskommunerne får som følge af dette forslag, vil blive erstattet af et øget beskatningsgrundlag dels som følge af en tilgang af skatteydere og dels på grund af den, højere beskæftigelse, som forslaget medfører.

ad 2

Som følge af de lempelser i realkreditbelåningen, som trådte i kraft pr. I. juli i år, er flere firmaer ved at »brænde inde« med mange huse, som er prioriteret, før disse lempelser blev iværksat. Husene er derfor vanskelige eller umulige at sælge. Forslaget vil gøre det lettere at sælge disse huse.«

Ved 1. behandling gav ordførerne fra V og CD udtryk for en overvejende positiv holdning til beslutningsforslaget, mens hverken indenrigsministeren eller de øvrige partiers ordførere syntes at kunne støtte dette.

Kommunalvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Egon Jensen (S), Ivar Hansen (V), Uffe Thorndahl (FP), Agnete Laustsen (KF), Birthe Nielsen (SF), Aase Olesen (RV), Erhard Jakobsen (CD) og Ole Flygaard (DR)