B 21 Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af statsamterne. (Ændret fordeling af opgaver)

Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

I forslaget til folketingsbeslutning opfordredes regeringen til at udarbejde lovforslag, hvorefter de nuværende statsamter ophæves og arbejdsopgaverne overføres til andre administrative organer.

Om baggrunden for beslutningsforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger bl. a.:

»Lige fra kommunalreformens gennemførelse i 1970 har det - ikke mindst takket være den målbevidste indsats, der blev gjort fra daværende indenrigsminister Poul Sørensens side - været et klart mål, at den kommunale inddeling skulle tilrettelægges således, at der ikke blev tale om overlapninger hverken på lokalt eller regionalt plan.

Linjen blev konsekvent fulgt op med den redegørelse for opgave- og byrdefordelingen, daværende arbejdsminister Lauge Dahlgaard fremlagde i 1971. Hermed blev det slået fast, at den almindelige opgaveløsning på regionalt og lokalt plan baseres på amtskommuner og kommuner. I konsekvens af denne linje og som en videreførelse af kommunalreformens idé og tanker fremsætter venstre hermed forslaget til folketingsbeslutning om ophævelse af statsamterne.«

Ved 1. behandling fik beslutningsforslaget en overvejende afvisende modtagelse af såvel indenrigsministeren som de øvrige partiers ordførere.

Kommunaludvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Nathalie Lind (V), Knud Lind (FP), Flemming Jensen (KF), Ingerlise Koefoed (SF), Aase Olesen (RV), Jens Kristian Steffensen (KrF) og Ole Flygaard (DR)