L 75 Lov om ændring af lov om realkreditinstitutter.

(Finansiering af energibesparende foranstaltninger og brandsikring samt lejeres overtagelse af udlejningsejendomme på andelsbasis m. v.).

Af: Boligminister Erling Olsen (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 73 af 20-02-1980
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Ved loven, der trådte i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende, åbnes mulighed for, at ejere af såvel udlejningsejendomme, ejerboliger og erhvervsejendomme (herunder også kommunale ejendomme) kan optage realkreditlån til dækning af den del af udgifterne til energibesparende foranstaltninger, herunder til anlæg til udnyttelse af vedvarende energikilder, som ikke dækkes af statstilskud efter skattefradrag. Der er tale om 20-årige lån, der ydes inden for en lånegrænse på 75 pct. af ejendommens belåningsværdi efter investeringen.

Loven tager sigte på at skabe mulighed for realkreditlån til såvel energibesparende foranstaltninger som påbudt brandsikring, også i de tilfælde, hvor realkreditlån ikke kan ydes efter ombygningsreglerne.

Ved loven gives endvidere adgang til at realkreditbelåne udlejningsejendomme, når de overdrages til lejerne på andelsbasis. Der er her tale om 20-årige lån inden for en lånegrænse på 80 pct. af ejendommens belåningsværdi.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af de af boligministeren i betænkningen stillede ændringsforslag.

Lovforslaget blev ved 3. behandling enstemmigt vedtaget med 134 stemmer.
Partiernes ordførere
Bjørn Elmquist (V), Keld Andersen (KF), Ole Kalnæs (SF), Tage Dræbye (RV), Niels Bollmann (CD), Preben Wilhjelm (VS) og Arne Bjerregaard (KrF)